Свинското настига телешкото

Месопреработватели пред фалит, народът в паника

Свинското настига телешкото | StandartNews.com

Пазарджик. По-дребните месопреработватели в Пазарджик и района са пред фалит, а някои издадоха, че ще пуснат кепенци до края на месеца.

В същото време народът е в шок от няколко дни заради драстичното поскъпване на най-милото му за трапезата - пържолата и луканката. Това показва проверка на агенция Стандарт Нюз, която установи, че само на 100 метра от градския пазар вече има фалирала фирма за месопреработка и продажба.

Само за последната седмица свинското с кост или чисто от плешка, врат и бут в града е поскъпнала с над 1 лев и продължава да расте, показа проверката. Според хората от бранша от Пазарджик, Септември и Пещера цената на живото тегло вече надминава 3,70 лева с ДДС, на изчистеното свинско е над 6 лева. Така допреди месец свинската плешка без кост беше 6, а сега е 7 лева за килограм.

Угоителите се оправдават с цените на фуража и горивата, а ние с изплащането на заплати и доставките, каза преработвателят Пламен Колев от село Паталеница. Той е един от многобройните собственици на цехове, които едва ли ще издържат до Коледа. Затова той и колегите му започнали обиколка в района и извън него, за да обират и изкупуват последните прасета дори от лични стопанства като пазарлъкът е за 5 лева живо тегло. Собствениците на прасенцата обаче вече са се договорили с хора с по-дълбок джоб, които са си запазили прасенца или части от тях за зимните празници като са платили капаро.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай