Световната банка ни хвали, МВФ шокира с прогнози

Това ще е най-слабата година за света след 2009-та, прогнозира Фондът

Световната банка ни хвали, МВФ шокира с прогнози | StandartNews.com

Дни преди началото на годишната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон, двете институции излязоха с прогнози за развитието на световната икономика и отделните държави. И докато Световната банка даде окуражаващи сигнали за стопански растеж на България, МВФ поля със студен душ европейските икономики на Западна Европа и сви прогнозата си за ръста в ЕС. Шокиращо обяви, че това ще е най-слабата година за света от 2000та.

Растежът на българската икономика ще достигне 3,2% през 2019 г., пише Световната банка в последния си доклад. Предходната прогноза на институцията гласеше, че брутният вътрешен продукт на страната ни ще запише експанзия от 3%. Очакванията за следващите две години са за растеж съответно от 3% и 3,1%.

Двигател на растежа отново ще бъде крайното потребление, което ще компенсира очаквания спад на износа, коментират от Световната банка. Потреблението ще бъде подкрепено от повишенията на заплатите в публичния и частен сектор, и на пенсиите.

Световната банка очаква и повишение на инвестициите през второто полугодие, отбелязвайки процедурата по закупуване на нови изтребители за Българската армия. Но и припомня, че вложенията зависят до голяма степен от европейските фондове.

Балансът по текущата сметка най-вероятно ще остане на позитивен, но ще се свие спрямо миналата година, тъй като се очаква износът на стоки и услуги да е по-слаб през второто полугодие. Слабият туристически сезон също ще се отрази негативно.

Междувременно от Международния валутен фонд за пети пореден път намалиха прогнозата си за световния растеж. Като основна причина за това експертите от Фонда посочват забавянето на най-големите икономики в резултат на търговските конфликти.

От международната институция очакват световният растеж да не надхвърли 3% през 2019 година при прогнозиран такъв от 3,2% през юли. За следващата година прогнозата е понижена от 3,5 на 3,4 на сто. Очакванията за настоящата година са най-слабите от 2009 година насам.

В средата на миналата година от МВФ заложиха растеж от 3,9% за 2019 година. Заедно с това експертите посочват икономическата ситуация и слабите инвестиции за основна причина за почти незабележимото увеличение на обема на световната търговия с 1,1% от 3,6% през миналата година.

Глобална перспектива остава несигурна, заяви главният икономист на МВФ Гита Гопинат, цитирана от Bloomberg. Няма място за политически грешки, а има спешна нужда политиците да съдействат за намаляването на търговската ескалация и геополитическите сътресения, допълва тя.

 Фондът намали прогнозата за растеж на Америка с 0,2 процентни пункта до 2,4 на сто. За Китай тя е намалена до 6,1% за настоящата година и до 5,8 на сто за следващата.

Прогнозата за ръста на БВП в Еврозоната бе свита до 1,2% за 2019 година и 1,4% - за 2020 година. Към занижените очаквания за растеж в Германия и Италия се добавят негативни тенденции за още две държави -  Франция и Испания .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай