Свалят ли цените наемодателите?

почти всички предвиждат преразглеждане

Свалят ли цените наемодателите? | StandartNews.com

Наемодателите демонстрират солидарност в кризисната ситуация като почти всички (96%) планират да предложат облекчени наемни условия на наемателите си по време на извънредното положение. Най-популярните такива са намаление или отлагане на плащането на наем.

За почти половината от наемодателите обаче това все още е само намерение – те не са предприели мерки за оптимизация на разходите на този етап, докато 38% са започнали да преразглеждат договорите си с подизпълнители, показва проучване на Colliers след допитване по телефона със собственици на търговски центрове и ритейл паркове в периода 30 март – 1 април.

Наемателите са представени най-вече от секторите Заведения за хранене (20%), Мода (20%), Спортни стоки (8%), хранителни стоки (8%), Стоки за дома, Услуги, Здраве и красота, Забавления и свободно време, съобщава Инвестор.бг.

Анкетата показва, че само 13% от наемателите не са поискали преразглеждане на наемите. Останалите са приложили редица подходи - 51% са пуснали служителите си в платен или неплатен отпуск, 48% са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти, а 37% са замразили плановете си за експанзия, съобщи българският офис на компанията за професионални услуги и инвестиционно управление в сферата на недвижимите имоти.

По-голямата част от всички участници в проучването твърдят, че няма да се възползват от предложените от държавата мерки за подпомагане на бизнеса, тъй като не ги намират за приложими за тях. В групата на наемодателите 13%, а в тази на наемателите 19% имат нужда от повече информация по отношение на помощта, която се предлага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай