Строители спират работа по проекти с пари от ЕС

Строители спират работа по проекти с пари от ЕС | StandartNews.com

Държавата и общините дължат на фирмите от бранша 1 млрд. лв.

Строителните компании може да спрат работата по проекти, които се финансират с пари от ЕС. Камарата на строителите в България (КСБ) препоръчва на строителните компании, изпълняващи проекти по оперативни програми, да пристъпят към подписване на Акт 10 за спиране на строителството до намиране на решение за възстановяване на финансирането по програмите. Това се посочва в съобщение до медиите, разпространено от името на Управителния съвет на Камарата.

Държавата и общините не са разплатили на строителни фирми около 1 млрд. лв., съобщи миналата седмица Иван Бойков, изпълнителен директор на КСБ. Проблемът идва заради спрените пари по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", със средства от които основно се финансират строителни дейности. От браншовата организация припомнят, че във връзка със задълженията на държавата и общините към строителните фирми Камарата е провела среща с Националното сдружение на общините в България, на която са обсъдени проблемите и евентуалните начини за решаването им. Двете обединения са поискали с писмо от 7 юли среща с компетентните институции за намиране на изход от критичната ситуация, но към днешна дата отговор на писмото няма. В същото време в Камарата ежедневно постъпват запитвания на фирми, които са в тежко финансово състояние поради неплащане на извършените дейности по важни инфраструктурни обекти, за това как да процедират, посочват от Камарата. Затова от Камарата препоръчва спиране на строителството.

Преди няколко дни Иван Бойков призова политиците, независимо дали от сегашното или от следващото правителство, да отидат в Брюксел и да "отпушат" спрените фондове за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай