Строим мегаполис на Каспийско море

София събира бизнеса на България и Азербайджан

Строим мегаполис на Каспийско море | StandartNews.com

Баку. Предстои изграждането на нов град от типа на мегаполисите в Азербайджан. Стойността на проекта е няколко десетки милиарда и строителни фирми от България могат да работят по този проект. Това ще е добра възможност за българските строителни компании, заяви премиерът Пламен Орешарски след срещите си с премиера на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя Артур Расизаде.

 

Българските компании са добре дошли в Азербайджан. Това е подчертал президентът Алиев по време на разговорите си с нашия премиер. "Особено по отношение на ускореното строителство, което от няколко години се наблюдава в Баку", каза Орешарски. В азербайджанската столица предстои огромно строителство за многомилиардни суми българският бизнес може да се включи активно, посочи министър-председателят. "Ще прегледаме в посока на облекчение в рамките на възможното всичко, което препятства участието на наши фирми на азербайджанския пазар", заяви премиерът. "Говорим основно за строителство, но в по-широк аспект и за друг бизнес", допълни Орешарски.

 

Бизнес форум с участието на български и азербайджански компании ще се проведе в началото на юни в София, когато на посещение у нас ще бъде президентът на Азербейджан Илхам Алиев. Това стана ясно от думите на Драгомир Стойнев по време на междуправителствената среща в заседателната зала на Министерски съвет в Баку. Така най-лесно наши и азерски фирми ще могат да договорят съвместни проекти, арументира се икономическият министър по време на разговор с министри от азербайджанското правителство.

 

Добрите политически контакти трябва да се задълбочават основно през икономическото сътрудничество, подчерта премиерът Орешарски след края на срещата с министър-председателя на Азербайджан Артур Расизаде. Логично е ключовите сфери тук да са енергетиката от гледна точка на южния газов коридор Таб, за който България е практически първата страна, която стои на пътя на азербайджанския газ за Европа, каза Орешарски. Премиерът също коментира инвестициите на SOCAR в България за изграждане на бъдещата газова мрежа и подчерта, че президентът Илхам Алиев е декларирал подкрепа за предстоящото смесено дружество за газификацията на страната ни.

 

"Ще ускорим двустранните спогодби в областта на образованието", каза Орешарски по повод и на подписаното вече споразумение за размяна на студенти между университетите в Баку и Велико Търново. И двамата първи мъже в Азербайджан - както президентът Алиев, така и премиерът Расизаде подчертаха, че повечето хора имат спомен за старите ни морски курорти от съветско време и това ни дава повод да рекламираме тук както летния, така и зимния туризъм, каза премиерът. По думите му наши фирми могат да работят по изграждането на зимни центрове в Азербайджан. Предстои преразглеждане и на споразумения в областта на отбраната. "При предстоящото посещение на президента Алиев през лятото ще продължим работа и по конкретните проекти, които набелязахме сега", заключи Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай