Страх от освобождаването на пазара на ток! За какво да се готвим?

Темата се обсъжда от 10 години насам, но администрацията не си е свършила работата

Страх от освобождаването на пазара на ток! За какво да се готвим? | StandartNews.com

Парламентът гласува пълна либерализация на пазара на ток на едро до края на 2023 г., а битовите потребители да останат на регулирания пазар до 2026 година. Според енергийния експерт Иван Хиновски обаче страната ни не е подготвена за изпращането на битовите потребители на свободния пазар.

Хиновски коментира пред БНТ, че темата се обсъжда от 10 години насам, но администрацията не си е свършила работата.

"На първо място трябва да приеме наредбата за енергийно бедните потребители, тъй като без нея не можем да мръднем напред. Най-важното не е направено. Предстои ни минимум година дъвчене в общественото пространство за това кои са критериите за енергийно бедно домакинство", каза експертът.

Критериите за това са три: месечни доходи, имотно състояние или здравословно състояние. Идеята е водещи да бъдат доходите, но да се отчита задължително и имотното състояние, обясни той.

"Това обаче може да стане само на общинско ниво и затова в процедурата трябва да бъдат вкюлчени общините, които да създадат базите данни за енергийно бедни", каза Хиновски.

Няма краен срок, в който да се либерализира пазарът на ток за битовите потребители, но България е обещала да го направи до 2026 г., за да усвои средства по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още Хиновски.

В нашата страна трябва да има обществен натиск, за да се намери решение по болен проблем, коментира експертът по повод протеста на енергетиците и миньорите в София вчера.

"Трябва да бъде ясно на опериращите въглищни централи, че златното време на свръхпотребност на ток няма да се върне и те трябва да се научат да оперират и живеят в една по-пазарна обстановка с по-висока конкуренция", посочи Иван Хиновски.

Според него трябва да се готвим за национална стратегия с нови ядрени мощности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай