Стойнев: За МС е приоритет сътрудничеството с бизнеса

Стойнев: За МС е приоритет сътрудничеството с бизнеса | StandartNews.com

Пловдив. Повече от 1000 компании от 41-а държави от целия свят участват на тазгодишното издание на Международния технически панаир в Пловдив. За първи път официално на изложението участва и Индия.

Според министър Стойнев, който присъстваше на откриването на 69-я панаир тези знаци са не само индикация за доверие и намерение за активизиране на икономическите отношения, а и обективна оценка на сериозния бизнес към дългосрочните заявки на правителството.

"Промените и всички действия на държавата не могат да бъдат императивни и едностранно налагани", заяви той. Според него бизнесът има своето изключително отговорно място в този процес. "Общите решения и диалогът са ключът към всяка разумна политика", подчерта Стойнев.

"За първите сто дни от своето управление новото българско правителство категорично защити два дългосрочни ангажимента – икономизиране на външните ни отношения и облекчаване на бизнес средата в България." По думите на министър Стойнев страната ни трябва да гледа с повишено внимание както към икономическите партньори от Европейския съюз и стратегическите презокеански партньори от Съединените американски щати и Канада, така и към бурно развиващите се азиатски икономики и особено Индия, Китай и Виетнам. "За България са важни и традиционните ни икономически партньори от Близкия изток и Северна Африка и особено съседна Турция и Руската федерация и ОНД", допълни още министър Стойнев.

"Именно за това подкрепяме форуми за увеличаване на търговкия обмен и привличане на инвестиции, подчерта той. Особено важни са изложенията в сферата на иновативните идеи за модернизиране на индустрията и предприятията и разширяване на пазарите за производители на инвестиционни стоки. Те създават висока добавена стойност, развиват съпътстващи индустрии, което означава по-висока интензивност на икономиката и разкриване на повече работни места", заяви той.

"В настоящото 69-о издание на Международния технически панаир ще бъдат показани близо 70 иновации от български, европейски и световни компании, лидери в съответните браншове. Организирани са и 10 специализирани изложби в сектори със значителен потенциал за развитие – машиностроене, химия, транспорт, строителни технологии, минна промишленост. Иновациите са важен фактор за повишаване конкурентоспособността, генератор на икономически растеж и работни места", акцентира министър Стойнев. Той припомни, че приоритет на Министерството на икономиката и енергетиката е стимулирането на високотехнологични и експортно ориентирани производства. Политиката ни е насочена към насърчаване на научноизследователската и развойната дейност в предприятията и осигуряване на необходимите предпоставки за малките и средните предприятия за прилагане на резултатите от развойната си дейност.

"Въпреки че все още има редица предизвикателства, които трябва да се преодолеят, това правителство е приело приоритетен подход за диалог и сътрудничество с бизнеса за преодоляване на пречките пред икономическото развитие на страната", подчерта Стойнев. В тази връзка бяха подобрени достъпът до финансиране, включително и предекспортното, достъпът до обществени поръчки, облекчена бе регулаторната среда, ускори се разплащането на държавата с бизнеса.

"БСП поема отговорност да направи законодателни промени за хората, които не успяват да погасят ипотечните си кредити и рискуват да останат без единственото си жилище", заяви Стойнев. Според министъра на икономиката е недопустимо в 21 век хора в държава, членка на ЕС, да остават на улицата.

"Проблемът с банките и хората, които ще останат на улицата благодарение на лоши ипотечни кредити е един огромен проблем, каза министърът на икономиката. За съжаление, когато беше бумът на кредитите и на строителството, банките много лесно раздаваха кредите", добави той.

"Сега положението е много тежко, тъй като тези хора, които не могат да изплащат своите кредити, трябва да напуснат жилищата. Затова именно БСП поема отговорност да помогне на хората в тази отчаяна ситуация, да им даде надежда и ще има конкретни действия в тази насока", увери министърът. Но тук отговорността е и на банките също, смята той. По думите на Драгомир Стойнев, политиката на диалог, която той налага и която правителството следва, ще даде краен резултат така, че всички да бъдат удовлетворени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай