Стойнев ядосан на престъпното безхаберие

Ще пресека престъпната симбиоза между администрацията и некоректния бизнес, закани се министърът

Стойнев ядосан на престъпното безхаберие | StandartNews.com

Министър Стойнев, какво се е случило тази сутрин в рудник „Ораново"?

- Тази сутрин миньор на 49 г. е починал, искам да изкажа съболезнования на неговите близки. Той е електро-механо шлосер и не е участвал пряко в минно-спасителната дейност. Задачата му е била с колеги да придружи транспортирането на електромотор, който е трябвало да замени аварирал електромотор. 25 минути след започването на работата на първа смяна той е паднал, това се случва на 200 метра под земята. Отдалечеността от мястото на спасителните дейности е 650 метра. Злополуката е станала на работното място, нека компетентните органи си свършат работата и ще излязат с официално становище.

- Взети ли са всички необходими мерки за безопасността на спасителите?

- Уверявам ви, че са взети най-добрите решения и е създадена най-адекватната организация на работа. На място винаги има представител на група от експерти, която да консултира спасителите. В момента трябва да се прави аутопсия на починалия миньор, за да се разбере причината заради която е починал. Но бих искал да кажа няколко неща. Тази трагедия разкрива две изключително вредни и опасни тенденции, на които аз ще сложа край. Първо – абсолютно неспазване на правилата от страна на концесионера. Второ – безхаберие, престъпна абдикация на администрацията от задълженията й на регулатор и контрольор. Концесионерът е работил без одобрен работен план за 2013 година. Това е нарушение, администрацията е знаела за това и си е затваряла очите. Трябвало е да се забрани работата на концесионера, докато се издължи на държавата. Тази опасна престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес ще бъде пресечена. Вече имам официален доклад от Инспектората на министерството на икономиката и енергетиката. Концесионерът не е плащал възнаграждения за второто полугодие на 2011 г., за първото и второто полугодие на 2012 г. На базата и на неодобрения годишен план за работа за 2013 г. администрацията и предишният министър е трябвало да вземат съответните мерки, така че да бъде стопирана концесията, докато не издължи своите възнаграждения. Разбрах, че моят предшественик /б.а.-министър Делян Добрев/ е заявил, че всичко е коректно, докато той е бил министър, но не е прав. Напротив, проблемите са точно в този период. През април в рудника е дошла контактна група на министерството на икономиката и енергетиката. Решението им е, че работата може да продължи, това е безхаберие. Държавата ще си дойде на мястото, който е некоректен, ще си понесе отговорността. Отговорност носят и администрацията, и всички контролни органи. Утре /б.а.-петък/ ще дам пълен отчет в Народното събрание. Цялото общество трябва да е уведомено за ситуацията тук. Има много пропуски в нормативната уредба.

- Ще се промени ли тази нормативна уредба?

- Не е случайно, че по моя инициатива са създадени работни групи от професори, инженери, експерти от министерството на икономиката и енергетиката, министерството на вътрешните работи, министерството на труда и социалната политика, Минно-геоложкия университет и „Минпроект". Ще бъдат направени изменения и допълнения на действащите правилници за минно-спасителна и газо-спасителна дейност, правилник по безопасността на труда при разработване на находища по открит начин и правилник по безопасност на труда в подземни въглищни мини. Предстои утвърждаване на правилник за безопасни и здравословни условия на труд при подземен добив. Именно тези дупки в законодателството и това престъпно нехайство, което го е имало през годините, за съжаление виждаме резултатите. Няма наредба за съдържанието на обхвата на годишните работни планове, която е трябвало да бъде приета 2010 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай