Стойнев: Има задкулисие за ЕРП-тата

Стойнев: Има задкулисие за ЕРП-тата | StandartNews.com

Очаквам и вотът на недоверие да е планиран в имейл, заяви енергийният министър

София. Очаквам и вотът на недоверие да е планиран в някой имейл - това ще е поредното доказателство за срастването между бизнес и политика. Това заяви в специална позиция икономическият министър Драгомир Стойнев вчера. И даде пример за осветлената в медиите кореспонденция на бизнесмена Иво Прокопиев по темата за електроснабдителните дружества. Според Стойнев информацията разкрива как "бизнес интерес контролира медии, политици, НПО-та". "Четейки този имейл, си дадох ясна сметка за случилото се през последната една година и как то е било контролирано", каза икономическият министър.

"Имейлът е изпратен на 6 май, а в него се говори за бъдещи действия на Красен Станчев. Тази заповед на Иво Прокопиев бе изпълнена и в момента Красен Станчев е основна движеща сила на идеята за т.нар. независим енергиен борд. Кажете ми - този енергиен борд с какво е независим? Участници в него са електроразпределителните дружества и представители на ВЕИ сектора", отбеляза Стойнев. И посочи, че още след като е застанал на поста, е имало "конкретен натиск за разпродаване на българската енергетика".

"Ние спряхме този процес, който бе започнат от предишното управление, което разпродаде миноритарните дялове в ЕРП-тата чрез фирми, близки до Иво Прокопиев, целенасочено се водиха българските мини "Марица-изток" към продажба. Когато ние спряхме този процес и заявихме, че българската енергетика не е за продан - тогава започнаха и атаките", заяви още Стойнев. Той допусна, че "вероятно ще има и следващ имейл, който дава заповед за вот на недоверие, защото в този имейл ясно личи колко услужливи са политическите партии ГЕРБ и Реформаторски блок".

"ГЕРБ трябва да дадат отговор в зала - за кого бяха приготвени мини "Марица-изток", но вече виждаме за кого" отсече Стойнев. "На това задкулисие трябва да се сложи край. Нека внесат в петък вота за недоверие, но остава съмнението, че всичко е било планирано и продиктувано", заяви още икономическият министър. Ще го внесем още в петък", обяви в Плевен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Страх ги е от вота, защото навсякъде са се издънили", каза още Борисов.

Станишев видя сценарий за дискредитация на кабинета

Не мога да разбера защо трябва да се извинявам аз за това, че се говори за нещо, което излиза в медиите. Така соцлидерът Сергей Станишев коментира в Плевен исканото от Иво Прокопиев публично извинение. "Бих попитал г-н Прокопиев не го ли е срам, няма ли да се извини, че в името на конкретни свои икономически интереси, това което четем в медиите - указания, опорни точки към медии, неправителствени организации, към партии, едва ли не какво да правят, е да се дискредитират действията на правителството, което се опитва да въведе ред, а ЕРП-тата да спазват законодателството, да уважават българските граждани?", каза Станишев. Соцлидерът допълни, че очевидно е описан един сценарий за дискредитация на правителството и на държавата и забърква освен всичко останало и европейски институции - Кристалина Георгиева, енергийния комисар Йотингер. "Г-н Прокопиев спомня ли си какъв шум вдига за "опорните точки" на БСП?", запита Станишев. В Плевен соцлидерът допълни, че правителството е сложило край "на една практика за политическа селекция, на дискриминация към общините, които не са били от ГЕРБ". В града на Панорамата Станишев се срещна с активисти на ПЕС от Португалия.

Бизнесменът поиска извинение

Бизнесменът Иво Прокопиев поиска публично извинение от соцлидера Сергей Станишев в отворено писмо. "За политик като Вас, с претенции да бъде лидер на социалистите в Европа, не е допустимо по този груб начин за тяснопартийни цели да навлиза в личното пространство на журналисти и издатели и да съучаства в арогантното погазване закона", се казва в писмото на Прокопиев. "Единственият скандал в режисираното публикуване на моя частна кореспонденция с редакторите на "Капитал" и "Дневник" е, че този, който го е направил, е извършил престъпление по българското законодателство". "Настоятелно Ви моля, прочетете още веднъж писмото ми до редакторите на "Капитал" и "Дневник" и отговорете конкретно, къде видяхте "сценарий за дискредитиране на правителството" и кое в писмото е задкулисно или скандално?", се казва още в писмото на Прокопиев.

Грешките на енергото били нищожни

Като нищожно количество и далеч от представителната извадка определят ЕРП-тата нарушенията, констатирани от ДКЕВР. По отношение на подмяната на електромери например от ЧЕЗ коментират, че не може да бъде направен извод за трайна практика за липса на подписи в протоколите. Проверяващите твърдят за грешки в 1088 документа. На базата на 1.5 млн. подменени електромера през одитирания период това са 0.07% от всички протоколи. "Това не би могло да бъде представителна извадка", казват от ЧЕЗ. Относно обвиненията на регулатора към ЕВН, че отчита електромери на по-дълъг период от 31 дни, от ЕРП-то обясняват, че става дума за едва 4 случая при 1.5 млн. абоната. Освен това причината за по-дългия срок е, че при посещението на инкасатора в имота не е имало никого и служителите не са имали достъп до електромера. От "Енерго-Про" пък заявяват, че "допълнителните приходи от 131 млн. лв.", споменати след одита, не са облагодетелствали дружеството. Напротив, средствата са били вложени в лицензионната дейност на компанията, но просто не са били заложени в ценовите решения на ДКЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай