Стойнев: Добивът на въглища през 2013 г. е намалял

Стойнев: Добивът на въглища през 2013 г. е намалял | StandartNews.com

София. Добивът на въглища в страната е намалял с 30,7% за първите три месеца на 2013г. в сравнение със същия период на 2012 година. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на днешното заседание на парламентарната комисия по енергетиката.

Според Стойнев основният проблем, пред който са изправени въгледобивните дружества у нас, е ограниченото търсене на въглища от топлоелектрически централи.

„Това от своя страна се дължи на ограниченото потребление на електроенергията в страната, както и ограниченият износ на енергия", отбеляза Драгомир Стойнев.

Като пример за това той посочи данни, според които основният производител на въглища – „Мини Марица Изток" през 2012 година отчита намаление с 9,6 на сто на произведените въглища.

Според доклад за състоянието на енергетиката, представен от енергийния министър, общият добив на природен газ през 2012 година възлиза на 350 млн. кубически метра, което е с 12% по-малко от обема през 2011 година.

През 2012 година през територията на страната са транзитирани близо 15 млрд. кубическа метра, което с 0,4% от транзитирания газ през 2011 година. Министърът на икономиката и енергетиката напомни, че с последните изменения на Закона за енергетиката, се въведе нов модел за ценообразуване, който отговаря на очакванията на потребителите.

Благодарение на този нов модел, който влиза в сила от 1 август, износът на електроенергия ще бъде освободен от добавките в цената за пренос на енергията – зелената и кафявата енергия, както и от невъзстановяемите разходи.

По рано днес на среща между синдикалните организации във въгледобива, министър Драгомир Стойнев и заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова, синдикатите изразиха своите опасения, че мините в Югозападна България ще бъдат затворени и ще се стигне до съкращение на миньори.

Председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Валентин Топалов каза пред журналисти, че производството на електроенергия от ТЕЦ "Марица" 1 и 3, с договорите, които имат, единственото нещо, което може да се регламентира, е студеният им резерв.

Това, което са направили, е да увеличат производството на електроенергия от въглищата, за сметка на студения резерв, но това е недостатъчно. При този микс, се предвижда, че мини "Марица Изток" ще могат да произведат въглища около 17 млн. тона, което е крайно недостатъчно, категоричен бе Топалов.

„Квотата на „Бобовдол" е намалена, спрямо миналата година, което е крайно недостатъчно. Това значи, че всички мини в Югозападна България се затварят с изключение на открития рудник в „Бобовдол", и част от мини „Перник". Това ще доведе до съкращение на миньори, приблизително на около 3500 души в Югозападна България, притеснени са хората в бранша.

Междувременно стана ясно, че парламентарната комисия по енергетика е възложила на Драгомир Стойнев да изготви подробен анализ на състоянието на сектора „енергетика".

 

Председателят на комисията Рамадан Аталай обясни, че задачата на министъра е да проучи проблемите при производството на електрическа енергия, при преноса на електрическа енергия и управлението на електроенергийната система, както и механизмите на компенсиране на обществените доставки.

Енергийното министерство трябва още да излезе с анализ на проблемите при разпределението на електрическата енергия и да бъдат ясно проучени сключените от производствата и централите, които са държавна собственост, както и от НЕК основни договори за доставки и продажби и за изкупуване на електрическа енергия. Обект на проучване трябва да бъде и секторът „топлоснабдяване".

„Анализът трябва да се подготви и представи пред Народното събрание в срок от три месеца от датата на приемане на решението.

В срок от шест месеца министърът на икономиката и енергетиката трябва да покаже разработена стратегия", посочи още Аталай.

Участниците в парламентарната комисия по енергетика, които присъстваха на заседанието, приеха единодушно проекта за решение и задачата да бъде изготвен подробен анализ на ситуацията в енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай