Стойнев: Да се отделят средства за 360 хил. енергийно бедни домакинства

Стойнев: Да се отделят средства за 360 хил. енергийно бедни домакинства | StandartNews.com

10% е твърде голямо увеличение, заяви Стойнев

София. "Заявих и на енергийния борд - господин Делян Добрев е прав, съществува вече модел за помощ на енергийно бедни хора - идеята е следната: на 360 хиляди домакинства с ваучерни схеми през електроразпределителните дружества да се дават приблизително по около 20 лв на енергийно бедни домакинства", това каза в „Събуди се" Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката.

Според Добрев от ПП ГЕРБ социална политика през цената на тока не може да се прави. „Това, което следващото правителство трябва да направи, е да отдели средства в бюджета за енергийно бедните и да ги подпомага с механизмите на бюджета. А този, който може да си плаща трябва да плаща толкова, колкото струва. Докато не изпълняваме тази философия дефицитите в енергетиката ще продължат да се трупат", каза Добрев.

По думите на Стойнев дефицитите в енергетиката са се натрупали, защото по време на управлението на ГЕРБ са включени 1000 мегавата зелена енергия.

„Все още не е ясно с колко ще бъде увеличена крайната цена на тока. Преди да излекуваме един болен, ние трябва да знаем от какво е болен", допълни Стойнев.

Той заяви, че единият проблем са договорите с ТЕЦ „Марица изток" 1 и 2, а вторият – с възобновяемите енергийни източници. „Тези зелени централи са прекалено много и са скъпи", заяви той.

Според него трябва да се върви към плавно увеличаване на цената на електроенергията, но това не трябва да е с 10%. „Това е много", категоричен беше той.

„Какво ще е увеличението го определя регулатора. Политиците не трябва да се бъркат, тъй като правят ситуацията още по-тежка", заяви от своя страна Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай