Стоманен удар! Сорос изненада лошо хранениците

Предстоят много неприятни за тях новини

Стоманен удар! Сорос изненада лошо хранениците | StandartNews.com

Фондация "Отворено общество" (ФОО) днес съобщи, че планира да ограничи отпускането на нови средства до февруари, тъй като нестопанските организации преминават към нов оперативен модел, управляван от сина на милиардера Джордж Сорос - Алекс.

Говорител на фондациите заяви, че паузата няма да засегне настоящите получатели на субсидии, предаде Асошиейтед прес.

В писмо, адресирано до "приятели и партньори", президентът на фондация "Отворено общество" Марк Малох-Браун пише: "Технологичните, екологичните, политическите и социално-икономическите промени поставят под въпрос идеалите на отвореното общество по света. Тези промени изискват от нас да преосмислим нашата филантропия."

Част от това преосмисляне ще доведе до съкращаване на глобалния персонал на ФОО от 800 души в 20 държави с 40%, което Малох-Браун нарече "болезнена новина за всички заинтересовани". Това означава и промени в продължителността на безвъзмездните средства на фондацията.

Малох-Браун казва, че фондацията ще спазва съществуващите финансови ангажименти, но може да не поднови някои от тях.

Големите промени във важни фондации никога не са лесни за получателите на субсидии, каза Катлийн Енрайт, президент и главен изпълнителен директор на Съвета на фондациите.

Някои настоящи получатели на грантове се притесняват за въздействието на кадровите промени и новия модел върху тяхното финансиране, като казват, че самата несигурност има цена, особено за малките организации.

През 2021 г., последната година, за която има пълни данни, ФОО е дарила 1,5 млрд. долара в световен мащаб. Това включва 401 млн. долара в Съединените щати и 209 млн. долара в Европа и Централна Азия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай