Става страшно! Икономист с тежък анализ

Политиците са се научили да изследват какво искат да чуят хората и да им го дават, смята той

Става страшно! Икономист с тежък анализ | StandartNews.com

Положението е по-страшно, отколкото през 1997 г., защото тогава имаше убежище в еврото и долара. Хиперинфлацията, която преживяхме тогава, беше сведена в границите на България. Сега виждаме, че всички държави страдат от инфлацията. Това заяви икономистът Светлин Танчев.

По думите му рискът за валутния борд става все по-реален, тъй като няма как да се създават пари и богатство, без да се произвежда. 

"Валутният борд е устойчив, когато икономиката ни върви, изнасяме стоки и продукти и салдото ни е позитивно. Ако се допусне икономиката да се забави, има сериозен риск за всички системи, които работят в момента", подчерта той.

Според Танчев към момента всички големи държави работят върху това да "намалят търсенето и да извадят парите от хората", увеличавайки лихвите. Те се стремят да намалят паричния ресурс и намаляване на инфлацията.

"У нас наблюдаваме прекъсване с реалността. Тук се говори за раздаване на пари. В България се подпомагат дори и бизнеси, които са много печеливши. Банките също вече влизат в период, в който ще имат повече печалби. Политиците трябва разумно и прецизно да преценят кои групи да се подпомагат", смята икономистът.

В ефира на Bulgaria ON AIR Танчев подчерта, че "политиците са се научили да изследват какво искат да чуят хората и да им го дават". 

Той направи анализ и на правителствените решения за вземане на външен дълг.

"Трябваше да имаме по-далновидна политика. Държавите, които могат да си направят разчет какви ресурси ще са им необходими през следващите години, могат да ги обезпечат на възможно най-ниски нива. Изненадам съм, че политиците и институциите в България нямат такива прогнози", констатира икономистът, според когото българинът не е образован финансово. Той подкрепи твърденията си със статистика, според която има рекорден брой изтеглени заеми след вдигането на лихвите.

Танчев обобщи, че българските политици трябва да има по-дълга визия.

"Когато правиш, каквото трябва да се направи, дори и в краткосрочен план да загубиш някакъв процент, в дългосрочен, той ще ти се върне. Към днешна дата не съм сигурен дали не е по-добре да няма бюджет и да караме с миналогодишния. Ако имат възможност да съставят правителство и да отговорят на всички обещания, които направиха - вдигане на минимална заплата, пенсии и харчене на калпак, инфлацията ще продължи да бушува", заключи той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай