Четвъртък,

Срив на Уолстрийт заради китайския вирус

От: Рачо Рачев -
Срив на Уолстрийт заради китайския вирус
A
A
A

Ценните книжа на борсата на Уолстрийт стартираха с понижения в цените, следвайки негативното представяне на борсите в Азия и Европа на фона на засилващите се притеснения относно епидемията на новия коронавирус в Китай, която вече доведе до пълната блокада на два многомилионни града в азиатска държава и до опасения, че може да прерасне в пандемия.

По последна информация броят на загиналите от смъртоносния вирус в Китай е 17, а заразени са вече близо 600 точно преди началото на Лунната нова година, когато по принцип милиони китайци се отправят на едноседмични пътувания в и извън страната. Съобщава се за заразени във все повече други, предимно азиатски държави, което засилва опасенията, че евентуална вирусна пандемия може да засегне все още нестабилната азиатска и световна икономика.

Смесените финансови отчети за последното тримесечие на големи американски компании също допринасят за негативната инвеститорска настройка на пазарите на акции в САЩ.

Индексът DJIA стартира търговията в четвъртък с понижение от над 100 пункта (понижение с 0,4%), широкият индекс S&P500 - с 0,3%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,15%.

Акциите на Procter & Gamble поевтиняват слабо с 0,1%, след като голямата компания за потребителски продукти отчете по-добри от очакваното печалби през последното тримесечие, но при по-слаби данни за приходите.

Спад с 2,5% има при акциите на Comcast Corp., въпреки че медийният гигант представи по-добри данни за приходите и продажбите през последното тримесечие на 2019-а година, тъй като нейното поделение NBC Universal отчете спад на приходите с 2,6% при техен растеж с 1,4% за Sky.

Слабо понижение с 0,2% има при акциите на American Airlines Group Inc. след смесен финансов отчет на големия авиопревозвач. Ръст с близо 5% обаче има при акциите на друг американски авиопревозвач - JetBlue Airways Corp. след силни печалби за последното тримесечие.

Силно поевтиняване с между 4% и 5% има при акциите на казино и хотелиерските оператори като Wynn Resorts Ltd , Melco Resorts & Entertainment Ltd и Las Vegas Sands Corp, тъй като голяма част от техните приходи идват от Китай.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички