Спас Русев купи Виваком за 330 млн. евро (ОБЗОР)

Спас Русев купи Виваком за 330 млн. евро (ОБЗОР) | StandartNews.com

Придобива компанията чрез регистрираното в Люксембург Viva Telecom

Българският предприемач Спас Русев спечели инфарктния търг за продажба на "Виваком" след наддаване, продължило 15 часа, и оферта от 330 млн. евро, съобщи Ройтерс. Търгът в Лондон започна в 11 ч. българско време в четвъртък и приключи в 2 ч. в петък сутринта. В търга наддаваха двама кандидати за най-големия български телеком - Спас Русев и гръцкият предприемач Панос Германос чрез компанията си Greek Olympia Group, които внесоха по 20 млн. евро депозит за участие. "Германос" стана известен със своята верига магазини Germanos у нас, но има вложения и в телекомуникациите, екопроекти и имоти.

Спас Русев е придобил "Виваком" чрез новосформирано в Люксембург дружество Viva Telecom, предаде Bloomberg. "Сделката е структурна, има и съфинансиране", заяви Русев пред агенцията, без да дава подробности.

До продажбата на БТК (с търговско име "Виваком") се стигна, тъй като базираната в Люксембург холдинговата компания, собственик на БТК - InterV, дължи 180 млн. евро на няколко кредитора, един от които е VTB Capital. Този дълг беше просрочен близо 6 месеца - от 22 май насам. Затова се наложи продажба на обезпечението - акциите на InterV.

За организиране на търга от VTB Capital, инвестиционното подразделение на втората по големина руска банка VTB, наеха Ernst & Young - една от четирите най-големи международни консултантски компании. В рамките на търга обаче се е появило напрежение, защото в регламента не е било предвидено толкова дълго наддаване. Това е довело до спорове дали аукционът да бъде прекъснат след полунощ или да продължи. В рамките на търга оценката на "Виваком" е скочила над 10 пъти, като към 19 ч. българско време в четвъртък е била около 280 млн. евро. Нощното наддаване е увеличило цената с 50 млн. евро. Условие за приключване на транзакцията е и подписването на редица документи, посочиха от VTB. Olympia заяви от своя страна, че признава резултатите от аукциона и ще участва отново, ако търгът бъде повторен. От VTB Capital потвърдиха пред Ройтерс цената от 330 млн. евро, която заедно с дълговете нараства на 730 млн. евро, но заявиха че ще разкрият купувача след подписване на прехвърлянето на акциите. Сделката предстои да бъде одобрена от регулаторните органи на България и ЕС.

Акционери в БТК чрез InterV до търга в Лондон бяха фалиралият банкер Цветан Василев с 43,33%, руската VTB през лондонското си звено VTB Capital с 33,33% и други кредитори с 23,33%. Търгът за продажбата на "Виваком" се следи и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ, които се опитват да съберат раздадените от фалиралата банка заеми, с които Цветан Василев купи дяла си в БТК. Вероятно става дума за 150-160 млн. евро.

Беше спазена открита и прозрачна процедура

Милен Велчев, главен изпълнителен директор на VTB Capital АД пред агенция pik

- Г-н Велчев, как ще коментирате развръзката на търга за "Виваком"?
- Доволни сме от изхода на търга, защото беше спазена открита и прозрачна процедура. Ползвани бяха услугите на авторитетен консултант. Самият резултат от търга, който продължи над 15 часа, показа, че не е имало нищо предварително договорено. Напротив - между участниците имаше конкуренция, в резултат на което се получи цена на компанията, която значително надхвърля задълженията на компанията към кредиторите.
- Как ще се отрази резултатът от търга върху развитието на компанията и качеството на мобилните услуги, които тя предлага?
- "Виваком" отдавна се развива с по-добри темпове отколкото останалите си конкуренти. Смятаме, че тази тенденция ще продължи, особено в условията на изчистена собственост и изчистена част от задълженията към компанията-майка.

Новият собственик държи "Радисън" и "Хилтън"

Новият собственик на "Виваком" Спас Русев е свързан с почти всички телекоми в България. Това е така, защото чрез компанията му Телелинк голям китайски производител години наред доставяше техника в страната, ползвана от трите телекомуникационни оператора. Спас Русев беше личен съветник на Симеон Сакскобургготски и един от инициаторите за връщането на царя в България. А главният изпълнителен директор на VTB Capital АД - Милен Велчев, беше министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Спас Русев стартира политическа кариера като активист на СДС през 1990 г., а месеци по-късно е зам.-директор на Агенцията за чуждестранна помощ.

Името на Спас Русев отново привлече вниманието преди няколко години, когато той се яви като купувач на два хотела в София - Radisson и Hilton. Бизнесменът е собственик на столичния петзвезден хотел "Хилтън" от лятото на 2013 г. Говори се, че цената по сделката е била около 24 млн. евро. Само година преди това (през 2012 г.) заедно с партньори той придоби и софийския хотел "Радисън", който се намира срещу Народното събрание. Преди да купи двата хотела, Русев стана собственик на къщата на бившия председател на парламента Стефан Савов на ул. "Врабча".

Телекомът е №1 с приходи от 625 млн.

VIVACOM е телеком оператор номер 1 по общи приходи в България, които за първите 9 месеца на 2015 г. са 625 млн. лв. Компанията е и с най-голям ръст в приходите - 4%, спрямо същия период за миналата година. VIVACOM увеличава пазарния си дял по приходи от мобилни услуги, като достига до 28%. Компанията има над 3 млн. потребители на мобилни услуги, като 85% от тях са предпочели да бъдат с договор. Приходите от мобилни услуги на VIVACOM нарастват с 9% за първите девет месеца на 2015 г. VIVACOM се утвърждава като предпочитания доставчик на фиксиран интернет с 24% пазарен дял.

 

 





 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай