Спас Русев ще купува част от румънски телеком

Русев ще вземе бизнеса с фиксирани мрежи на компанията чрез руски инвестиционен фонд

Спас Русев ще купува част от румънски телеком | StandartNews.com

Българският бизнесмен Спас Русев влиза в битка за активи на втория най-голям телеком в Румъния - Telekom Romania, става ясно от публикация на онлайн изданието romania-insider.com.

Русев, който заедно с Елвин Гури придоби Telekom Albania в началото на тази година, вероятно ще купи бизнеса с фиксирани мрежи на компанията чрез руски инвестиционен фонд, посочва изданието, като цитира Economica.net.

Telekom Romania се управлява от Hellenic Telecommunications Organization (OTE). Най-големият акционер в ОТЕ е германската Deutsche Telekom.

Изданието посочва, че Deutsche Telekom вероятно ще продаде на части активите на Telekom Romania. В момента текат преговори и местната телекомуникационна група RCS & RDS се очаква поеме бизнес линията на кабелната телевизия на Telekom Romania, а Orange - бизнеса с мобилни телекомуникации.

От около три месеца преговорите с тримата потенциални купувачи са изключително интензивни и напредват бързо, отбелязва изданието. Германската група бърза да приключи с бизнеса си в Румъния, заради което се очаква разговорите да продължат още максимум три-четири месеца.

Deutsche Telekom очаква да получи за Telekom Romania е 1 млрд. евро, посочва още изданието. Румънското правителство, което е другият основен акционер в компанията, е с по-малко оптимистична оценка и очаква около 400 млн. евро, съобщават правителствени източници за Economica.net.

Deutsche Telekom притежава 54% в Telekom Romania, останалите акции са държавна собственост. Мобилният оператор Telekom Romania Mobile Communications е 70% собственост на Telekom Romania, а гръцката група ОТЕ притежава останалите 30%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай