Собственици на оранжерии на бунт заради орязани субсидии

Собственици на оранжерии на бунт заради орязани субсидии | StandartNews.com

Благоевград. Собственици на оранжерии за производство на зеленчуци в Пиринския край се стягат за протести заради намалените над 5 пъти субсидии за периода 2015-2020 година. В новия рамков договор за следващите 5 години оранжерийният сектор е изведен като подотрасъл и за него ще се отпускат само 7 милиона лева на година.

„Това е подигравка с всички нас и с труда ни. През 2013 г. по Схемата за качество на продукцията ни отпуснаха 15 милиона лева, но видяха, че са малко. Тази година общият размер на субсидията бе 37 милиона лева за нашия сектор. Вместо да се развиваме, ще ни принудят да фалираме. Няма как да оцелеем с толкова ниски субсидии", заяви председателят на Сдружение „Югозапад 2013" Георги Кафтанов.

Той уточни, че се предвижда подпомагането да бъде на декар, а не на килограм, което определя нищожната субсидия. От Асоциацията на оранжерийните производители са внесли жалба в министерството на земеделието и храните и очакват резултати в най-скоро време.

„Надяваме се, че ще проведем среща със служебния министър Васил Грудев, за да бъдат преразгледани някои решения, в противен случай загиваме", каза още Георги Кафтанов. Според него оранжерийните производители не само в региона, но и в цялата страна са готови за бунтове и за блокиране на пътищата.

„Ще се борим докрай за правата си, за хляба си. Не може с лека ръка да се сложи кръст на нашия бранш", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай