Нова беда - слана попари 100% кайсиите

В някои градини са попарени 100 % от дръвчетата

Нова беда - слана попари 100% кайсиите | StandartNews.com

Ниските  температури в началото на седмицата  нанесоха поражения на  овощарите в Силистренско.  В района на Тутракан  в нощта срещу  вторник са измерени  минус 9 градуса. Амплитудите  на термометъра  унищожиха  голяма част от  реколтата на  рано цъфналите плодни дръвчета,  заяви Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. Според нея  има градини в района, където  са попарени 100 % от дръвчетата.

Осланени са кайсиеви и черешови градини и в община Силистра.  За поражения съобщават от земеделската кооперация „Нива 93” в село Професор Иширково. Овощарите още не знаят какви са  истиннските размери на щетите. Очаква се  експерти на  областната дирекция „ Земеделие” в Силистра да обходят  овощните градини в областта, за да  обследват пораженията от  моментното застудяване през март.

Районът на крайдунавска Добруджа  е известен като центъра на производството на кайсии в България. Опитната станция  по кайсията в Силистра е селектирала  11 оригинални български сорта от ароматния плод, а масивите с  плодни дръвчета в региона  са над 10 хиляди дка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай