Слагат пломби с GPS на камиони с месо и захар

Слагат пломби с GPS на камиони с месо и захар | StandartNews.com

София. Мобилни екипи ще спират влизащите в страната камиони от Румъния и Гърция и ако превозват стоки с голям риск да ощетят бюджета, ще им поставят пломби - обикновени или с GPS. Вече се подготвят промени в ДОПК, с които ще се затегне контролът на стоки с висок риск за хазната.

Да бъде създадена дирекция "Фискален контрол", към която ще има мобилни групи и регионални екипи, предлагат от Министерството на финансите. Мобилните екипи ще спират влизащите в страната камиони на фискални контролни пунктове, които ще бъдат близо до границите с Гърция и Румъния. Те ще слагат пломби на камионите с рискови стоки. Чрез GPS пломбите ще се проследява движението на товара. След това регионалните екипи ще чакат камиона на мястото на разтоварване. Там ще махат пломбата и ще сравняват реалното количество на стоките с декларираното.

Сред високорисковите стоки са плодове и зеленчуци, зърно, месо, метали, захар и захарни изделия. Тези стоки могат да се реализират много бързо - за около месец и половина. По-строгият контрол над внасяните стоки ще се прилага от 1 януари 2014 г. Целта е да не се укрива ДДС при внос от страни от ЕС. През последните години често се случваше зарзават от съседните страни да се внася без ДДС и да се пласира по пазарите от търговци, които заявяват, че са земеделски производители и продават собствена продукция. Планират се и бонуси за коректните фирми. Данъчните ще се стремят не само да връщат ДДС-то в законовия срок от 30 дни, а дори и по-бързо - в рамките на 15-20 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай