Сключиха две виртуални сделки за природен газ

Сключиха две виртуални сделки за природен газ | StandartNews.com

От 1 юли мрежата на "Булгартрансгаз" е отворена за всички клиенти

Две реални сделки за покупко-продажба на природен газ са сключени през първите 4 дни след откриването на виртуалната търговия със синьо гориво у нас. Това съобщиха за "Стандарт" експерти от "Булгартрансгаз". Сделките са с регистрината в Ротердам, Холандия, компания Vitol Gas and Power B.V.

Първата сделка - за 537 куб. м газ, е сключена още на 1 юли, няколко часа след откриването на виртуалната търговия със синьо гориво. Втората сделка за около 500 куб. м газ е била сключена вчера преди обяд. Изтъргуваните количества са транспортирани до ГРС "Димитровград", обясниха от националната газопреносна компания. Тези количества наистина са малки, тестови, но са показателни, че българската газопреносна система е отворена, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев. От 1 юли наши фирми могат да купуват виртуално газ от Гърция, а реално получават руски газ, който се отклонява от транзитния газопровод, по който се доставя руското синьо гориво за Гърция през България. Вече няма никакъв технологичен проблем по всяко време да бъдат сключени сделки за виртуална търговия с газ в рамките на договорените до 3 млн. куб. м на ден, което прави над 1 млрд. куб. м годишно, т.е. 1/3 от потребяваното у нас синьо гориво.

Припомняме, че на 24 юни в Сидирокастро беше подписано споразумение между "Булгартрансгаз" и DESFA за свързване на газопреносните системи на България и Гърция. Документът създаде условия за виртуална търговия на природен газ за 3-месечен тестови период - от 1 юли до 30 септември. Виртуалните доставки станаха възможни след проведените преговори за освобождаване на капацитет от транзитния газопровод за Гърция, които се водиха между газопреносните оператори на България, Гърция и "Газпром". С това Русия чрез "Газпром" демонстрира готовност за договаряне с ЕК по Третия енергиен пакет, което ще даде зелена светлина пред бъдещия газоразпределителен център "Балкан" край Варна, обясни проф. Атанас Тасев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай