Ски-сезонът на Витоша пред нов провал

Месото поскъпнало по-малко от очакваното

Ски-сезонът на Витоша пред нов провал | StandartNews.com

София. Ски-сезонът на Витоша е пред провал, смята земеделският министър Мирослав Найденов. Причината е, че и тази зима той ще се проведе в рамките на съществуващите писти и съоръжения, а това било крайно недостатъчно.

„Премиерът коментира, че заради протестите и заради това, че не успя да мине това законодателство, което искахме, няма да могат да бъдат направени нови съоръжения, съвременни и в този смисъл милион и половина софиянци остават отново само с очакванията си, но те няма да бъдат реализирани", каза Мирослав Найденов в интервю за Дарик.

Млякото и месото поскъпнаха по-малко от очакванато, заяви още той. Причината за поскъпването им е повишената цена на фуражите. Според него обаче действията на държавата довели до по-малко вдигане на цените от очакванато.

"Имаше стряскащи прогнози като например 30% да поскъпне месото, 50% хлябът и т.н. Виждате, че това не се случва", каза Найденов. Той обясни и какви са били мерките за предотвратяването на шоковото увеличение на тези цени.

„Държавата реагира незабавно. Стартирахме плащания към животновъдите. Изтеглихме първо плащанията, които нормално правим през декември – плащанията на глава добитък за крави, овце, кози", обясни Найденов. Освен това земеделското министерство дало не по 140 лева на крава, а по 200 лева. На овцете пък - от първоначално очаквани около 29, 41 лева.

Промоциите на основни хранителни продукти също изиграли своята положителна роля

През 2013 г. повече площи са засети с пшеница, макар че имаше мрачни прогнози от националната асоциация на зърнопроизводителите, които вещаят тежка реколта, каза още Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай