Синдикатите са против преструктуриране на НЕК

Работодатели настояха за промяна на ръководството и преструктуриране на НЕК

Синдикатите са против преструктуриране на НЕК | StandartNews.com

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова енергийните федерации на КНСБ и "Подкрепа" се обявиха против искането на работодателските организации за преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК).

Преди седмица национално представителните работодателски организации също излязоха с отворено писмо до премиера заради цените на тока и настояха за смяна на ръководството на НЕК.

Повод за писмото на синдикалистите е искането на Асоциацията на организациите на българските работодатели за преструктуриране на НЕК чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия с цел избягване на манипулации.

От Асоциацията смятат, че високите цени в началото на май са породени от резки спадове на предлагането на електроенергия от страна на НЕК.

Синдикатите заявяват в отвореното си писмо, че буди абсолютно недоумение искането за преструктуриране на компанията и твърдят, че обвиненията към НЕК са необосновани. Те смятат, че компанията има адекватно поведение и управление.

Относно твърденията, че НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни, синдикалистите пишат, че има производители, които притежават лицензии за производство на електроенергия, но не предоставят никакви количества на борсата. Според КНСБ и "Подкрепа" упреците, че държавните централи и НЕК не правят каквито и да било усилия за намаляване на разходите си не отговарят на истината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай