Силната корпоративна култура се прави с хора

За успеха на компанията е важна свободата на всеки вътре в нея

Силната корпоративна култура се прави с хора | StandartNews.com
  • Силната корпоративна култура се прави с хора, които вярват в смисъла на компанията и влиянието ѝ в обществото
  • Важна за успеха на компанията е свободата на всеки вътре в нея да изрази мнение аргументирано и с данни, убедена е Галина Чулева - главен директор „Управление на хора и култура“ в Yettel България

Въвличането на служителите в изграждането на бранда и културата на една компания е един от най-силните и верни пътища за успех. Поставянето на служители, клиенти и партньори в центъра на своята дейност е и в основата на силната корпоративна култура на Yettel.

„Компанията ни е като един голям часовников механизъм, работата на един има пряко отражение върху работата на друг, а всички заедно като екип имаме влияние върху това колко доволни ще са клиентите ни и колко успешни и конкурентноспособни ще сме на пазара“, казва в интервю Галина Чулева, главен директор на „Управление на хора и култура“ в Yettel.

Убеждението, че всеки в компанията може да бъде себе си и да променя средата към по-добро, кара ръководството целенасочено да инвестира в инициативи, с които служителите обменят идеи. Това води и до конкретни резултати. След шестседмичен хакатон сред служителите за идейни проекти в три области - „Баланс в живота“, „В баланс с природата“ и „Тук мога да бъде себе си и да променям средата към по-добро“ - четири предложения са финансирани и стигат до реализация.

„Три от предложенията вече са реализирани – менторската ни програма, клубове по интереси и концепцията за устойчиво преобразяване на офис пространството Yettel Jungle. Съвсем скоро ще стартира четвъртото предложение – програма за признание от колеги към колеги“, споделя Чулева.

Според нея важна за успеха на компанията е свободата на всеки вътре в нея да изрази мнение аргументирано и с данни. Принципите, които трябва да се следват от всички, независимо от йерархията, са: поемане на отговорност, познаване на клиента, проявяване на любопитство, търсене на нестандартни решения, работа в екип, уважение и удоволствие от работата, смята тя. Така, по думите ѝ, се насърчава и доверието между отделните звена. 

Сред предимствата на силната корпоративна култура Чулева посочва и конкурентоспособността на пазара на труда. Важна част от стратегията на Yettel е привличането на нови таланти. Това става все по-трудно, защото хората имат очаквания за съвпадение между корпоративните ценности и техните собствени убеждения и мотивация. По данни на Edelman Trust Institute, които измерват доверието и надеждността на бизнеса в световен мащаб, един от основните фактори при избор на работодател е социалното въздействие на компанията. 69% от анкетираните казват, че предпочитат бизнеси, които отразяват техните ценности и вярвания. Обратното също е валидно - силната култура се поддържа от хора, които вярват, както в смисъла и посоката на компанията, така във влиянието ѝ в обществото, отбелязва главният директор „Управление на хора и култура“ в Yettel.

Затова, освен привличането на таланти, от ключово значение за всяка компания е и тяхното задържане. „Стараем се много колегите ни да имат избор и редица възможности за обучение и развитие. Една от инициативите в тази посока е програмата „Educational Grants“, по която финансираме функционални обучения, chartered квалификации, Mini MBA и Executive MBA програми“, споделя Галина Чулева.

Според нея финансирането на дейностите за изграждането на силна корпоративна култура са важни, но не са основният фактор. Професионалният ѝ опит и конкретно работата ѝ в Yettel показват, че има много неща, които компаниите могат да приложат, без зад тях да стои нуждата от сериозни инвестиции. 

„Важно е колегите ни винаги да бъдат информирани навреме и първи за предстоящи промени, нововъведения, важни за компанията решения и стратегии. Да се отнасяме с уважение един към друг и да приемаме различията. Гласът на всеки да бъде чут. Важно е да подпомагаме служителите в професионалното и кариерното им израстване. Да създаваме благоприятна среда за физическото и психическото здраве на колегите. И най-вече да имаме свободата да бъдем себе си!“, убедена е Чулева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай