Шпигел:Подновяват строителството на "Северен поток 2"

Газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация тази година, според плановете на "Газпром"

Шпигел:Подновяват строителството на "Северен поток 2" | StandartNews.com

Строителството на "Северен поток 2" се подновява през следващата седмица. Това съобщи "Шпигел", позовавайки се на свои източници, цитира "Поглед инфо".

"Нужно е кихване, за да започне паника. Така е и при изграждането на “Северен поток-2”. Изглеждаше, че са на път да стигнат до финалната част от полагането на газопровода в датски води, когато работата беше спряна отново.

Причината бяха метеорологичните условия. Преди "Фортуната" да има време да преплава сто метра, връхлетя буря и корабът трябваше да съкрати работата", пише “Шпигел”. 

Междувременно "Газпром" обяви времето за въвеждане в експлоатация на "Северен поток 2". Газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация тази година.

Проектът "Северен поток-2" включва изграждането на два газопровода по дъното на Балтийско море, всеки с обща дължина над 1200 километра, с общ капацитет 55 милиарда кубически метра на година. Той ще доставя газ за Германия през териториалните води на Русия, Германия, Финландия, Швеция и Дания.

Сега тръбопроводът е завършен над 90%. Общо около 6% от тръбопровода остава да бъде завършен, главно във водите на Дания. Строежът беше спрян през декември  поради санкции на САЩ, в резултат на което швейцарската компания “Олсийс” оттегли корабите си от проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай