Шок за пазара на имоти! Спират сделките "на зелено"?

Ако искате да си купите жилище "на зелено" и сега ще срещнете затруднения

Шок за пазара на имоти! Спират сделките "на зелено"? | StandartNews.com

Строителният бранш се готви да направи стъпка, която в известна степен ще парализира пазара на нови жилища. Бизнесът сигнализира, че заради драстичния скок в цените може да се стигне дори до замразяване на сделките "на зелено", съобщава Нова телевизия.

Заради невъзможността да прогнозират крайната себестойност на дейността в публичният сектор вече има обществени поръчки, на които не се явяват кандидати, предупреждават от камарата на строителите, а в частния сектор инвеститорите ще строят сгради, но няма да продават, докато не се успокои ситуацията с пълзящата инфлация и непрекъснатото поскъпване на материалите.

Само за няколко месеца цената на строителството у нас е скочила с близо 30 на сто. Най-скъп е станал дървеният материал. Цената му е скочила със 100 процента. От бранша разказват, че в момента са с вързани ръце, защото не могат да направят основни разчети.

Към момента няма ситуация, в която инвеститор да спре даден строеж. Ако искате да си купите жилище "на зелено" обаче ще срещнете затруднения, твърдят експерти.

А засилването на търсенето, засилва и цените. В публичният сектор обаче, ситуацията е още по-сериозна. Непрекъснатото поскъпване на строителните материали поставя под риск изпълнението на европейските програми и по-специално Плана за възстановяване, разказват от бранша.

От Камарата на строителите настояват и за среща със служебния премиер Стефан Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай