Понеделник,

Шок за българските банки, изостават с дигиталните услуги

От: Иван Ангелов, сн. Pixabay -
987
Шок за българските банки, изостават с дигиталните услуги
A
A
A

Повечето български банки закъсняват с дигитализацията си и изостават съществено от пазара. Това показват данните от петото издание на доклада на "Делойт" за дигиталната зрялост на банките, в който са разгледани 304 банки в 41 държави на пет континента. В България бяха обхванати петте най-големи банки и пет по-малки, оценени от таен клиент, разказа пред Блумбърг България Георги Чонков, мениджър „Консултантски услуги“ в "Делойт България".

Нито една от българските банки не попадна в категорията "дигитални шампиони" – това са банките с най-добри резултати, определящи посоката и нивото на дигитализацията на банковия сектор.

По-голямата част от българските банки се позиционират в последната категория - закъсняващи с дигитализацията банки, които изостават съществено от пазара. Има и банки в начален етап на дигитализацията с резултат над 40%, което ги подрежда в близост до глобалното средно ниво.

България е на 41-о място сред банките от всички тествани държави и банките ни имат възможност да направят допълнителни разработки, за да зарадват клиентите си с нови функционалности, подчерта събеседникът.

Нарастващата употреба на мобилните устройства във всекидневния живот се отразява върху дигитализирането на банковите услуги, изразяващо се в проверяване на банкови сметки, банкови наличности, парични преводи, инвестиции.

Клиентите като цяло наблягат на онлайн регистрирането и откриването на сметки, те търсят начини да получат услуги извън физическо посещение на банков офис и желаят да имат възможност за изцяло онлайн обслужване.

„Сред най-търсените дигитални услуги от клиентите у нас са също да се правят депозити онлайн и инвестиции чрез мобилни приложения”, казва Георги Чонков.

Банковият сектор все повече започва да предлага нетрадиционни услуги като закупуване на билети, презареждане на мобилни карти, управление на пароли, облачни съхранения, специални отстъпки и промоции – всичко, което осигурява по-добро потребителско изживяване  и води до персонализирано обслужване на всеки клиент.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com