Шофьор №1000 в Дискордиа е бивш IT специалист

Поощряваме водачите да шофират икономично, като им изплащаме сумата от спестеното гориво

Шофьор №1000 в Дискордиа е бивш IT специалист | StandartNews.com
  • Поощряваме водачите да шофират икономично, като им изплащаме сумата от спестеното гориво
  • Бъдещето е не само да разрастваме бизнеса, но и той да е по-устойчив и отговорен, казва Димитър Секулов
  • Разширихме флотилията си до над 700 камиона
  • Полагаме усилия да бъдем водеща компания в Европа
  • Разчитаме на собствените си ресурси, за да се развиваме и да бъдем конкурентоспособни

Димитър Секулов e член на Съвета на директорите и миноритарен акционер в Дискордиа - една от водещите транспортно-логистични компании в Европа. От 9 г. той е ръководител на отдела, който управлява собствената флота на фирмата. Дейността на Дискордиа е фокусирана върху международния товарен транспорт, включително превозваческа, спедиторска и логистична дейност. Компанията е създадена през 1992 г., член е на Международната федерация на спедиторските сдружения (FIATA), Националното сдружение на българските спедитори (НСБС), Съюз на международните превозвачи (СМП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Освен в България, Дискордиа има свои компании в Румъния и Украйна.


- Почти 30 г. съществува Дискордиа - богат на постижения български оазис сред жестоко конкурентния пазар на транспортни услуги в Европа, а и по света. 2020 г. донесе невиждано досега предизвикателство, как го приема компанията?
- Опитът ни показва, че във всяко голямо предизвикателство се крие още по-голям урок. Транспортът е традиционен бизнес и като такъв следва да претърпи цялостно преструктуриране, за да се адаптира към новите реалности. Дискордиа е част от тази трансформация още от началото на пандемията и затова нямаме притеснение в тази връзка. Напротив - трудностите, с които се сблъскахме, ни показаха нови възможности извън общоприетите практики и ни вдъхнаха смелост да предприемем различен подход. Пазарът е огромен и със сигурност има бъдеще, защото стоки винаги ще се транспортират. Въпросът вече е кой предлага най-добрия подход. Именно това бе изведено на преден план през последната година и вярваме, че успяхме не само да адаптираме ефективно своя бизнес модел, но и да го подобрим. Резултатите са налице - през миналата година разширихме флотилията си до над 700 камиона, а в началото на тази назначихме хилядния си професионален шофьор. Продължаваме да растем и да се развиваме въпреки всички предизвикателства.
- Как успявате да планирате нещата така, че да демонстрирате оптимизъм и да показвате, че моделът ви работи въпреки трудностите?
- Като транспортна компания, оперираща на европейския пазар, се сблъскахме с трудности още по времето на първата вълна на пандемията. Затваряха се граници и имаше всеобща паника, тъй като бяхме изправени пред нещо ново и невиждано до тогава. Ние в Дискордиа обаче запазихме самообладание и продължихме да бъдем силно фокусирани върху това да вършим работата си качествено. Осъзнаваме, че секторът ни има изключително важна роля за обществото, защото именно ние сме тези, които доставят стоките от първа необходимост. Трябваше да проявим смелост и да не прекъсваме дейността си въпреки турбулентността. Искам да благодаря на всичките ми колеги за достойното поведение и за това, че изпълниха дълга си и не позволиха срив във веригата на доставки. Именно добре сработеният ни екип е причината да се справим със ситуацията. Да не забравяме и богатия опит на Дискордиа, който ни помогна бързо да се адаптираме към новото нормално.Трябваше да отговорим на нуждите на потребителите независимо от обстоятелствата. Интересно е, че хората не свиха потреблението си драстично освен в рамките на ХОРЕКА сектора и луксозните стоки. За разлика от ситуацията в ЕС, където потреблението спадна между 5-7%, в България за миналата година нарастна с около 2-3%.
- Вашите колеги от транспортния сектор много се оплакват от т. нар. "сив сектор", от липсата на "повече държава" в сектора, както и от ежедневни проблеми, които са в обхвата на дейност и във взаимодействието на самите компании в този бизнес (напр. дублиране на линии, нечестна конкуренция и др.). Споделяте ли тези "грижи" на колегите си?
- Ние работим в сферата на международния товарен и автомобилен транспорт, която е високо конкурентна. Именно конкуренцията е основният механизъм за развитие в нашия сектор и затова тя трябва да бъде честна и да се спазват всички пазарни принципи. Не се оплакваме от липсата на държавна подкрепа, ние разчитаме на собствените си ресурси, за да се развиваме и да бъдем конкурентоспособни. А това са силен екип, професионализъм, иновативно мислене и дългогодишен опит.Смятам, че ако някъде има нужда от по-активна държавна подкрепа, то това по-скоро е в сферата на публичния транспорт.
- Проблемът с работната ръка го има в повечето големи и малки, но работещи икономики по света. Твърди се, че безкрайните усложнения на режимите на работа отблъскват хората от професията на шофьора, например глобата може да бъде няколко пъти по-голяма от месечното му възнаграждение. Как предотвратявате песимизма у така важните кадри?
- Като голяма компания в транспортния сектор, ние се стремим непрекъснато да търсим решения за осигуряването на квалифицирани служители. Нашата работа влияе на целия бранш и затова имаме отговорност и ангажимент към него. Трябва да сме активни страни в процеса на обучение, привличане и задържане на хората с потенциал не само в компанията, но и в целия сектор.Шофьорската професия не е лека и затова понякога може да изглежда непривлекателна в сравнение с другите развиващи се сектори. Затова нашата "рецепта" е активно да работим за предлагането на по-добри условия за ангажираните в бранша. Шофьорите в Дискордиа получават високо възнаграждение и се радват на редица социални придобивки, както и на бонуси при високи резултати.За нас е важно непрекъснато да търсим обратна връзка от служителите си и затова редовно провеждаме вътрешни проучвания. Резултатите от тях ни дават насока накъде да се развиваме, за да ставаме все по-добър работодател. През изминалата година реализирахме и програма "Имам идея", чрез която призовахме всички колеги да споделят своите препоръки за подобряването на работния процес.Много любопитен факт е, че шофьор №1000 в Дискордиа е бивш IT специалист. Той работи известно време в най-атрактивния сектор не само в България, а и в света, но се чувства неудовлетворен и е решил да потърси нови предизвикателства. Това на пръв поглед необичайно кариерно преориентиране ни показва, че за да се чувства един професионалист реализиран, трябва на първо място да се чувства оценен. За нас е огромна радост, че толкова много хора откриват в нашата компания това, което търсят от своето кариерно развитие и ще продължим да доказваме, че доверието към нас е заслужено.
- Новите технологии избутват на заден план традиционните дейности. На кои нови и успешни решения, внасящи модерност в работата на логистиката, залага Дискордиа?
- Като модерна компания, Дискордиа влага много усилия в цялостната дигитализация на работния процес. Това е предизвикателна задача, но отчитаме много добри резултати като подобряване на бързината и точността на реакция. Инвестираме в най-новите системи и последно поколение тежкотоварни автомобили с цел да развиваме по-устойчив и социално отговорен бизнес модел. Насърчаваме икономичното шофиране, защото то води до по-ниски емисии и намалява въздействието на компанията върху околната среда. Също така то ни помага да оптимизираме още по-ефективно разходите си. Затова поощряваме всеки от водачите, който шофира икономично, като му изплащаме сумата от направената икономия за гориво. Всяка година организираме и надпреварата Discordia Fuel Challenge, която цели да отличи най-добрите професионални водачи и да стимулира икономичното шофиране с грижа за околната среда. Това е бъдещето - да мислим не само как да разрастваме бизнеса си, но и как той да е по-устойчив и по-отговорен.
- През трудната 2020 г. компанията въведе основни промени в бизнеса, интегрирайки LEAN принципите на работа, насочени към постоянната оптимизация на всички процеси. Бихте ли дали най-обща информация за тези принципи?
- В основата на LEAN принципите на работа стои промяната в начина на мислене на всяко ниво в компанията. Това е подход за синхронизация и пълна ангажираност на всички служители в полза на клиента. LEAN е философия за растеж с фокус върху работата в екип. Оптимизирайки всички процеси според тези принципи, Дискордиа увеличи ефективността си до нива, които транспортният сектор отчита като рекордни, и то в изключително трудни условия за бизнеса. Постигнахме около 20% оперативна печалба (EBIT), а повечето големи транспортни компании постигат 12-15%. Това за нас е показателно за ефективността на LEAN принципите на работа. Въвеждането на тази система ще ни даде възможност да увеличим оперативната печалба с над 20%.
- Дискордиа увеличи и своя флот от превозни средства цели два пъти за последните 3 г. (по данни от ноември 2020 г.). Партнирате си с най-големите производители на камиони - Volvo, Scania и DAF. Кои са най-големите ви конкуренти и какви са основните дейности, в които се състезавате с тях?
- Дискордиа е безспорен лидер по брой осъществени международни превози и операции, както и по брой служители. През миналата година закупихме 240 влекачи от общо 1607 продадени такива в България, което се равнява на 15% от целия пазар в страната. За 2021 г. планираме да закупим около 20% или над 400 от общо 2000 влекачи, които заемат 80% от пазара на нови камиони с товароносимост над 3,5 тона. Уговаряме и камиони с доставчици и техни представители в други държави. Отбелязахме приходи от 170 млн. лева за 2020-а, а за 2021 г. сремежът ни да надвишат 250 млн. лева. Целите ни излизат далеч от мащабите на националните граници и полагаме усилия да бъдем водеща компания в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай