Шеф на Булгаргаз каза какви оферти за газа сме получили

Офертите за закупуване на синьо гориво ще бъдат разгледани днес, каза Иван Топчийски

Шеф на Булгаргаз каза какви оферти за газа сме получили | StandartNews.com

България ще разполага с газ през последното тримесечие на годината макар и на по-високи цени, заяви пред bTV председателят на съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски.

До вторник „Булгаргаз“ приемаше оферти за купуване на втечнен газ – общо 550 млн. куб. м – за периода до декември. Според Топчийски добрата новина от тези оферти е, че за последното тримесечие ще има количества газ. „Не толкова добрата новина е, че индексите все още се движат нагоре и този газ ще бъде скъп“, предупреждава председателят на „Булгаргаз“.

Офертите са различни и варират с отстъпки от минус 5 евро до минус 30 евро спрямо газовия индекс. „Важното е, че има добри количества за последното тримесечие“, изтъква Топчийски. Той добави, че в търга няма руски доставчици, а са предимно български, турски и румънски.

„Специално офертите, които са за втечнен газ – някои от тях са без слот за разтоварване, други го включват. Има оферти, при които търговците са си осигурили слотове и това е включено в цената. Бяха събрани и оферти за доставки в България, така че там го няма проблема с регазификацията и слотовете“, изтъква Топчийски.

Офертите ще бъдат разгледани днес. Все още е активна и офертата за танкерите в втечнен газ от САЩ, уточни Топчийски.

На въпроса откъде идва този газ, той отговори, че винаги става въпрос за микс.

Иван Топчийски коментира и назначаването на Деница Златева за изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

Досегашният директор Людмил Йоцов ще бъде освободен, но Топчийски остава начело на борда, за да се осигури приемственост. 

„Мотивите не мога да ги коментирам, принципалът има правото да прави промени. Според мен се търси допълнителен експертен потенциал“, каза Топчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай