Ще сътрудничим активно с Русия в туризма

България възнамерява да развива активно сътрудничество с Русия в областта на туризма и го оценява като стратегически важно. Това става ясно от интервю на министъра на туризма Николина Ангелкова за руската агенция ТАСС...

Ще сътрудничим активно с Русия в туризма | StandartNews.com

България възнамерява да развива активно сътрудничество с Русия в областта на туризма и го оценява като стратегически важно. Това става ясно от интервю на министъра на туризма Николина Ангелкова за руската агенция ТАСС.

„Руският туристически пазар е много голям и именно по тази причина Русия за мен лично винаги е била стратегически партньор и най-важният туристически пазар. Отношенията с руските колеги са изключително добри и аз им благодаря за подкрепата на всички политически равнища“, подчерта тя.

Ангелкова разказва пред руската телеграфна агенция, че преди няколко седмици заедно с български депутати е посетила Москва, където е провела „много полезни преговори“.

„От септември туристическият сектор в Русия премина под шапката на Министерството на икономическото развитие. Планирахме цяла серия съвместни мероприятия, а в момента уточняваме нашите съвместни планове. Планираме да проведем няколко съвместни българо-руски икономически форума, посветени на туризма. През април трябва да се проведе общо събрание на Асоциацията на руските туроператори в България, ще бъдат организирани няколко информационни турове, за да могат руските колеги на място да се запознаят с българския туристически продукт. Добре известно е, че клиентите на руския пазар вземат решението за пътуванията в последния момент, а водещият критерий за много от тях е цената на почивката. Нашите сериозни конкуренти, които са и наши партньори – Турция, Сърбия, Тунис, Египет, Гърция, Кипър и Хърватия, използват механизми за пряка подкрепа за сектора, което ние, за съжаление, не можем да предложим“, отбеляза Ангелкова.

И подчерта, че за представителите на българския туристически пазар е важно да се намери оптималната форма за сътрудничество с руските колеги. Тя се надява, че в скоро време България ще стане конкурентноспособна в пълния смисъл на тази дума, подчертавайки, че вече са установени контакти с новото ръководство на „Ростуризъм”.

Ангелкова ще посети Москва от 9 до 11 март и ще подпише серия от споразумения за сътрудничество с представителите на шест руски региона. „Ще се постараем да осигурим своето мащабно присъствие на цялата територия на Руската федерация“, обеща министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай