Петък,

Ще сътрудничим активно с Русия в туризма

От: Редактори, снимка Архив -
Ще сътрудничим активно с Русия в туризма
A
A
A

България възнамерява да развива активно сътрудничество с Русия в областта на туризма и го оценява като стратегически важно. Това става ясно от интервю на министъра на туризма Николина Ангелкова за руската агенция ТАСС.

„Руският туристически пазар е много голям и именно по тази причина Русия за мен лично винаги е била стратегически партньор и най-важният туристически пазар. Отношенията с руските колеги са изключително добри и аз им благодаря за подкрепата на всички политически равнища“, подчерта тя.

Ангелкова разказва пред руската телеграфна агенция, че преди няколко седмици заедно с български депутати е посетила Москва, където е провела „много полезни преговори“.

„От септември туристическият сектор в Русия премина под шапката на Министерството на икономическото развитие. Планирахме цяла серия съвместни мероприятия, а в момента уточняваме нашите съвместни планове. Планираме да проведем няколко съвместни българо-руски икономически форума, посветени на туризма. През април трябва да се проведе общо събрание на Асоциацията на руските туроператори в България, ще бъдат организирани няколко информационни турове, за да могат руските колеги на място да се запознаят с българския туристически продукт. Добре известно е, че клиентите на руския пазар вземат решението за пътуванията в последния момент, а водещият критерий за много от тях е цената на почивката. Нашите сериозни конкуренти, които са и наши партньори – Турция, Сърбия, Тунис, Египет, Гърция, Кипър и Хърватия, използват механизми за пряка подкрепа за сектора, което ние, за съжаление, не можем да предложим“, отбеляза Ангелкова.

И подчерта, че за представителите на българския туристически пазар е важно да се намери оптималната форма за сътрудничество с руските колеги. Тя се надява, че в скоро време България ще стане конкурентноспособна в пълния смисъл на тази дума, подчертавайки, че вече са установени контакти с новото ръководство на „Ростуризъм”.

Ангелкова ще посети Москва от 9 до 11 март и ще подпише серия от споразумения за сътрудничество с представителите на шест руски региона. „Ще се постараем да осигурим своето мащабно присъствие на цялата територия на Руската федерация“, обеща министърът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички