Ще се върнат ли българските сезонни работници на Острова?

Правителството в Лондон обеща да увеличи броя на визите за сезонни работници

Ще се върнат ли българските сезонни работници на Острова? | StandartNews.com

Правителството в Лондон обеща да увеличи броя на визите за сезонни работници, за да се справи с растящите цени на хранителните стоки. Очаква се това да доведе отново до наемане на работници от Източна Европа, включително и България, след като техният брой рязко намаля заради Брекзит. Дали това ще стане, разглежда в свой репортаж Нова телевизия.

Преди Великобритания да напусне Европейския съюз българите и румънците бяха основната работна ръка по английските полета. За тях беше изгодно да се трудят за няколко месеца през лятото, след което да се връщат в родината и да живеят със спечеленото. След Брекзит обаче за подобна краткосрочна работа също е необходима виза, която се оказва скъпа, както за самите работници, така и за техните работодатели. Те трябва да разполагат със специален лиценз, струващ по няколко хиляди паунда и да гарантират за чужденците, които наемат. Затова и разходите за работна ръка на английските фермери растат, а с тях и цените на продукцията им.

След като стана ясно, че някои хранителни стоки са поскъпнали с 25% през последната година, супермаркетите и производителите бяха подложени на натиск да намалят цените. Премиерът Риши Сунак се срещна с някои от най-известните фермери в страната, за да обсъдят какво може да се направи и обеща още 10 000 визи за селскостопански работници към 45 000 за тази година.

„Аз не смятам, че тези промени ще доведат до това повече българи да дойдат и да работят на Острова като сезонни работници. Причината е, че за да получиш тази виза, трябва да кандидатстваш, да подготвиш документи. Да направиш плащане, което е над 250 паунда, да изчакаш. След това да си купиш самолетни билети в двете посоки и накрая нямаш гаранция колко дълго време можеш да останеш. Визата е до 6 месеца, но във всеки един момент може да свърши работата. Да се окаже, че си работил само един-два месеца и дори не можеш да си избиеш парите, които си платил за виза и за пътуване до Великобритания”, посочи Атанас Чиков.

Чиков е имиграционен консултант. Помогнал е на стотици българи да започнат легално да се трудят на Острова и напълно разбира защо те вече не са в челната десетка на получилите виза за сезонна работа. По данни на британското вътрешно министерство на първите места в нея са гражданите на Украйна, Киргизстан и Узбекистан.

Сред британските политици има големи разногласия дали страната да продължава да разчита на чужда работна ръка. Според вътрешния министър Сюела Брейвърман няма основателна причина Великобритания да не може да обучи нейни граждани да събират плодове и зеленчуци и имиграцията трябва да се намали, както беше обещано при излизането на страната от ЕС. Нейни колеги, включително премиерът Сунак, обаче смятат, че чуждите работници са необходими в краткосрочен план, за да се спаси британската икономика от рецесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай