Ще ни осъди ли Газпром за стотици милиони? Отговаря адвокат

Русия е нарушила договора, като е поискала от България да плаща в рубли, вместо в евро

Ще ни осъди ли Газпром за стотици милиони? Отговаря адвокат | StandartNews.com

Експертът по търговско право адвокат Ангел Калайджиев смята, че руският държавен монополист "Газпром" няма полза от това да предяви иск срещу България за стотици милиони евро, тъй като страната ни е имала клауза в договора "ползвай или плати".

„Ако Русия предяви такъв иск пред арбитраж, тя ще го загуби. Русия е в нарушение на договора, сключен между „Газпром“ и „Булгаргаз“, тъй като „Газпром“ е отказал да доставя газ, съобразно условията на договора, като се е опитала да го измени едностранно, което няма как да стане. Не виждам как би могло Русия да осъди България“, каза Калайджиев пред бТВ. 

По думите му Русия е нарушила договора, като е поискала от България да плаща в рубли, вместо в евро. Според адвокат Калайджиев България може да води дело срещу Русия, ако цената, по която „Булгаргаз“ е купувал газ на пазара, е по-висока от тази, която той би платил по споразумението с „Газпром“. 

Ангел Калайджиев коментира и темата „Джемкорп“. По думите му меморандумът няма правно значение на договор и не създава задължения за страните. 

„Няма нарушение на Конституцията. Според чл. 85 се изисква ратификация, тогава когато се сключват международни договори Това не е договор, защото не поражда задължения, и на второ място не е международен договор, защото България не участва като международноправен субект. Само на базата на този меморандум никой не би могъл да има никакви претенции към България“, каза проф. Калайджиев, който е и зам.-председател на арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай