Сензация! Кой е спасил летния сезон у нас

Как се е наложило да го прави

Сензация! Кой е спасил летния сезон у нас | StandartNews.com

Летният сезон на хартия беше добър, но иначе беше много тежък. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Илин Димитров, секретар на президента Радев по туризъм, образование и култура и бивш министър на туризма.

"Още в самото начало на сезона бяхме предвидили ръст на туристите, който да стигне до нивата на 2019 г. Той се случи. Но имаме един много сериозен дисбаланс – нощувките са намалели с 8% спрямо 2019 г., което какво означава – по-ниска рентабилност, по-кратък престой, по-високи разходи за обслужване, една недобра средна дневна цена. И това го отдавам на няколко събития.

Първото, най-важно, което беляза сезона, беше Нова Каховка – взривиха язовирната стена. Този инцидент се отрази главно на румънските и българските туристи, и то в началото на сезона. Месец юни имахме празни паркинги. Тук искам да отправя една критика към кабинета, защото той реагира късно.

На втората седмица започнаха кампания те, докато нашите съседи, Турция, започна всекидневно. И се получи един вакуум – в първите 15 дни нямаше държава. Съответно бизнесът започна да взима нещата в свои ръце. Те се стреснаха за поминака си и направиха редица кампании. Помните – газиха до колена във водата, чиста е, после ядоха голи живи миди. 

По думите му хотелиерите са били принудени рязко да свалят цената надолу заради уплаха: "Това промени профила на туристите, промени престоя им.

И накрая затова казваме, че на хартия сезонът може да е добър, но в действителност той беше много тежък. Последваха други скандали – скандалът със стековете – пак национален скандал се получи.

Беше голям PR-ски фал беше. Там се тиражираше едва ли не, че нашето Черноморие е безумно скъпо. Това не е така, категорично.

 Много тежка тема имахме – измерванията през август на "Активните потребители“ и липсата, и как реагира всъщност министерството. Не, нямаше никаква реакция. Дори доц. Ангел Кунчев се зае да брани туризма, тъй като липсваше министерството там отново. Поздравявам го, благодаря му", коментира още бившият министър на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай