Семейство надплати на Енергото 1000 лева, от дружеството си мълчат

Плащанията се дублирали, защото от една страна банката си теглела от карта, а от друга - член на фамилията плащат през ePay

Семейство надплати на Енергото 1000 лева, от дружеството си мълчат | StandartNews.com

Семейство от Пловдив „субсидира“ Енергото с близо 1000 лева погрешка. Оказало се, че двама души - собственикът и ползвателят на апартамент, са дублирали плащания по осем фактури за електроенергия. ЕВН пък приемало сумите и от двете страни, без да уведоми за необичайната ситуация. Става въпрос за 6 плащания през миналата година и две от тази, които варират между 76 и 287 лева, пише "Марица".

В началото на 2020 година Иван преотстъпил жилището си в ЖР "Тракия" на семейството на сестра си. Дотогава собственикът плащал режийните разходи по апартамента директно от банковата си сметка - с директен дебит. От разсеяност пропуснал да уведоми банката, че това плащане отпада и още първия месец - февруари 2020 г., институцията превела автоматично сумата от 287 лева на ЕВН. Няколко дни по-късно роднините, които вече се били настанили в апартамента, дублирали плащането през еPay.bg, без да подозират, че фактурата е платена. Същото се случило и през юни, август, септември, ноември месец. Докато в случаен разговор между брата и сестрата не станало ясно, че и двете семейства плащат двойно за едно и също нещо.

След обаждане до колцентъра на ЕВН преди дни парадоксалната ситуация започна да се разплита. От компанията потвърдиха, че наистина са постъпвали повече пари за определени месеци. Обясниха обаче, че тези суми са отивали за погасяването на следващите фактури и затова в останалите месеци сметките са били чувствително по-ниски. Срещу такса от 7 лева от ЕВН ще представят детайлен отчет за надплащането по месеци и остатъчната сума, която ще покрие бъдещи сметки.

Къде е скрит проблемът? От компанията признават, че съществува вероятност от дублиране на плащане, защото в момента на издаването на фактурата ЕВН веднага  изпраща искане за директен дебит към банката (в случая на Иван). И тъй като той не е информирал предварително за промяната, институцията прави плащането. В същото време и сестрата на Иван нарежда плащане през еPay.bg, което може да пристигне по сметката на ЕВН на следващия ден. Правилото е, че плащания, наредени до 11 часа, се отразяват на същия ден, а тези след 11 часа - на другия. Същото важи и когато се плаща с транскард. При обикновено платежно нареждане, извършено до обяд, плащането постъпва в сметката на EВН на същия ден и се отразява в клиентската база данни на следващия работен ден. Ако е извършено следобед, плащането стига до Енергото на следващия работен ден и се отразява в клиентската база данни на деня след него. Имайте предвид тези забавяния, ако имате навик да плащате фактурите в последния момент, съветват препатили.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай