Селскостопанска академия няма да бъде закрита

Селскостопанска академия няма да бъде закрита | StandartNews.com

Добрич. Зам.-председателят на Селскостопанска академия проф. Лазар Козелов успокои работниците от Добруджански земеделски институт, като гарантира, че академията няма да бъде закрита. Той добави още, че в нейната структура Добруджански земеделски институт заема централно място.

"Има голяма промяна в това дали ще бъдат закрити или няма да бъдат закрити в рамките на последните 24 часа. Слава Богу, имаме уверението, че ССА няма да бъде закрита. Ако нещо такова се случи обаче Добруджанският земеделски институт ще бъде закрит последен, трябва държавата да я няма, за да го закрият. 95 % от сортовете зърнено-житни култури у нас са български, и то благодарение на ДЗИ и на института в Садово. Това е достатъчна гаранция, че ДЗИ няма да бъде закрит. Към днешна дата въпросът за разформироване на ССА не стои. Вече трябва да минем от проблема на оцеляването към активно развитие", каза проф. Козелов.

Той подчерта, че академията ще може да кандидатства по програми, което ще даде възможност за обновяване на земеделската техника, която е изключително стара. Професорът увери и заяви, че ССА има уверението на председателя на фонд „Научни изследвания", че отделно ще има фонд за научни изследвания в земеделската наука.

"Какъв ще бъде размерът на този фонд е друг проблем, но има твърдата убеденост, че това ще стане. Очакваме отношение на държавата към този потенциал. Защото, не е нормално млад научен работник да получава 390 лева и с тях да гледа две деца. С два езика, защитава докторат и напуска. Заплата на професор 800-900 лева, а той създава принадена стойност за милиони лева", каза още професорът. В ССА работят 2 240 човека в 25 института.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай