Съдия изпълнител продава имущество на 120-годишен завод

В дружеството е назначен синдик

Съдия изпълнител продава имущество на 120-годишен завод | StandartNews.com

Имущество на завода за хартия в Белово е обявено за публична продан с начална стойност от общо над 6,2 милиона лева. Това е видно от няколко обявления на частния съдебен изпълнител Добромир Даскалов, пише lupa.bg.

Заводът за хартия „Белово“ има 120-годишна история. През 1997 г. фабриката успешно е приватизирана от „Зеритис Груп“. През годините се утвърждава като най-големия производител на тишу и MG хартия в България. Дообработващото производство обхваща производството на тоалетна хартия, салфетки, кухненски ролки, носни кърпи, кърпи за лице под популярните марки Belana („Белана“) и Lovely („Ловли“).

Справка в Търговския регистър показва, че в „Завод за хартия Белово“ АД е назначен синдик, а върху имуществото на дружеството има наложен запор и възбрана, пише money.bg.

Заеми за милиони

През юни миналата година Пловдивският апелативен съд назначава временен синдик в дружеството заради жалба на кредитора „Уникредит Булбанк“. Според документите дружеството дължи на финансовата институция над 5,6 млн. лева по три договора за банков заем с изтекъл срок за погасяване между 30 януари 2020 г. и 31 ноемви 2021 г. Според имотния регистър обаче дружеството-длъжник е продало свой имот в Белово (31 хил. кв./м), без да погасява задълженията си към банката с получените пари.

Като кредитор в производството по несъстоятелност се е присъединила и „Българската банка за развитие“ заради непогасени вземания от длъжника, надхвърлящи 5 млн. евро.

От решението на съда става ясно, че синдикът е бил назначен с цел обезпечаване на подадената от „Уникредит Булбанк“ молба за откриване на производство по несъстоятелност.

Въпреки назначения синдик, опитите на дружеството да се разпорежда с имуществото на завода продължили. В молба на временния синдик, постъпила в Окръжния съд в Пазарджик, се твърди, че договорът на фирмата, охраняваща завода („Юсис“ ООД), е бил прекратен на 20 март тази година без той да бъде уведомен. От документа е видно, че три дни по-късно служител на охранителната фирма е забелязал, че камион, натоварен със скрап, излиза от завода и е информирал синдика и полицията за случващото се. Според „Завод за хартия Белово“ обаче синдикът нямал право да спира изнасянето на имуществото от завода.

Съдът обаче се оказва не на същото мнение и наложил възбрана и запор на имуществото.

Финансово състояние

Макар и в намален състав, заводът в Белово продължава да работи, разбираме от становището на синдика. Според официалните данни в него през февруари тази година на трудов договор работят 81 души. Броят на персонала е съкратен наполовина още през ноември 2022 г.

Според годишния финансов отчет на дружеството към декември 2021 г. нетните дългове на „Завод за хартия Белово“ възлизат на 32,8 млн. лева.

А приходите от продажба на продукция към същия период - на 27 млн. лв., като по-голямата част от тях - 16,2 млн. лв. са от външни пазари (Гърция, Полша, Румъния, Македония и Сърбия). Брутната печалба на предприятието към 31 декември 2021 г. е възлизала на 987 хил. лева, като за година се срива с 1,2 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай