Петък,

Сбогом, Лондон! Финансово сити в Турция

От: СТАНДАРТ -
3187
Сбогом, Лондон! Финансово сити в Турция
A
A
A

Сбогом, Лондон. Финансовото сити вече няма да е емблема на английската столица. Турция дърпа най-скъпото килимче на Кралството.

Южната ни съседка съвсем скоро завършва огромен бизнес район, който ще приюти централите на почти всички най-известни финансови институции в страната. Той ще постави турския метрополис Истанбул сред най-важните икономически центрове в света.

Проектът Истанбулски финансов център (ИФЦ) стартира през 2009 г. и се строи в квартал "Аташехир" в азиатската част на мегаполиса.

Центърът ще бъде нов дом за повечето от най-известните финансови институции на Турция, включително Централната банка на Република Турция (CBRT), Истанбулската фондова борса (BIST), Агенцията за банково регулиране и надзор (BDDK) и Съвета за капиталови пазари на Турция (SPK), съобщава "Марица".

Държавните банки Зираат, Халкбанк и Вакъфбанк също ще се преместят в центъра, който ще разполага с 1,4 милиона кв.м. офис пространство, търговски център от 100 000 кв.м., център за конференции и представления за 2100 души, петзвезден хотел с площ от 30 000 кв.м. и паркинг с капацитет 26 000 автомобила.

Турският финансов център, по своя мащаб е равен, ако не и по-голям, от съществуващите в Ню Йорк, Лондон и Дубай. ИФЦ разполага с всичко необходимо, за да отговори на нуждите на света на бизнеса. Очаква се да има около 100 000 посетители на ден. 21 офис сгради, оборудвани с най-съвременни технологии, ще съберат всички системи за управление под един покрив.

В допълнение, търговски бизнес център на най-високо технологично ниво ще включва заседателни зали и световноизвестни луксозни брандове ресторанти. Той е проектиран да отговори на съвременните нужди на служителите и посетителите.

Молът в ИФЦ има анангардна архитектура и функционален дизайн, като се очаква да има магазини на световно известни търговски марки.

В търговският център има 3,3 км улици и площади. Търговски алеи на открито ще предлагат широка гама от услуги и марки в категории като гастрономия, облекло, технологии, изкуство, развлечения и други търговски обекти.

Тази седмица турският министър на околната среда и урбанизацията Мурат Курум заяви, че проектът е пред завършване и се очаква да приключи. Той ще бъде открит официално от президента Ердоган през април.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com