СБ: Махнете фиксираните цени на тока за бита

СБ: Махнете фиксираните цени на тока за бита | StandartNews.com

Да се премахне определянето на фиксирани цени на тока за бита от КЕВР, предлага Световната банка. Функционирането на хибриден модел на електроенергийния пазар, който съвместява регулиран и свободен сегмент, не би трябвало да продължи да работи в дългосрочен план. Това обясниха експерти на Световната банка (СБ) в Министерството на енергетиката, където представиха доклада си за преминаване към пълна либерализация на електропазара у нас. Изготвянето на модел за либерализация, анализ на финансовото състояние и нормативната база в енергийния отрасъл са сред задачите, включени в подписания през август 2015 г. консултантски договор между БЕХ и Световната банка.

Сред предложенията на СБ е използването на т. нар. "договори за разлика" за изкупуването на тока от производителите с дългосрочни договори, като двата американски ТЕЦ и ВЕИ-централите. Договорите за разлика осигуряват възвращаемост на вложените инвестиции, като за целта държавата трябва да осигури компенсаторен механизъм за изплащане на разликата между договорената и пазарната цена, какъвто може да бъде Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

През следващите три седмици ще продължи интензивната работа с експертите на СБ по детайлизирането на окончателния доклад за избор на модел за либерализация на енергийния пазар у нас. Очаква се финалният вариант на модела да е готов в средата на месец май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай