Създателят на изкуствения интелект със смайваща прогноза. Какво ни чака

Tesla Optimus ще струва около 20 000 долара

Създателят на изкуствения интелект със смайваща прогноза. Какво ни чака | StandartNews.com

Милиардерът Илън Мъск сподели в социалната си мрежа Х първа прогноза, направена от създателя на генеративния изкуствен интелект Midjourney, Дейвид Холц.

Холц каза в публикация от миналата седмица, че „трябва да очакваме милиард хуманоидни роботи на Земята след 20 години и общо сто милиарда роботи в цялата Слънчева система през 60-те години на този век“.

Мъск сподели, че е на същото мнение, а прогнозата е доста възможна „при условие, че устоите на цивилизацията останат стабилни“. 

Tesla, една от компаниите на Мъск, е разработила прототип на хуманоиден робот, който милиардерът смята, че може да допринесе за това бъдеще.

Tesla Optimus, известен още като Tesla Bot, беше обявен за първи път през 2021 г. Тогава Мъск каза, че компанията планира да изгради прототип до следващата година.

„Мисля, че с течение на времето той има потенциала да стане по-важен от бизнеса ни с превозни средства“, заяви тогава Мъск.

Малко по-късно Мъск заяви, че има планове да създаде поне 1 милион бройки от Tesla Optimus, като ще се стреми цената им да бъде 20 000 долара.

Милиардерът дори допълни, че „нещата с Optimus са изключително подценени“. По думите му скоро търсенето може да достигне 10 до 20 милиарда единици.

Преди месец Мъск представи Optimus Gen 2 - ново поколение на своя хуманоиден робот, който трябва да може да поема еднообразната човешка работа. Разработката обаче остава на прототипно ниво и все още е далеч от комерсиализация или поемане на човешкия труд.

Междувременно, докато всичко това стане реалност, в момента вече приливът на софтуер за генеративен изкуствен интелект преобразява малките компании, чиито собственици използват инструменти като „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT) на „ОупънЕйАй“ (OpenAI), „Бард“ (Bard) на „Гугъл“ (Google) и други, за да проверяват граматиката в имейлите си, да прецизират маркетингови текстове и да проучват бизнес планове, пише Асошиейтед прес.

„Копайлът“ (Copilot) на „Майкрософт“ (Microsoft) дава възможност на потребителите да поискат от софтуера да изпълни задачи като резюмиране съдържанието на имейл или среща в „Тиймс“ (Teams), да предложи ключовите теми в документ или да напише имейл в разговорен стил в „Аутлук“ (Outlook).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Башев
преди 3 месеца

И него чака същото,дори много по лошо.

Откажи