Съвет на мъдреците ще наблюдава бюджета

Съвет на мъдреците ще наблюдава бюджета | StandartNews.com

София. Съвет на мъдреците ще наблюдава подготовката и изпълнението на държавния бюджет, както и прогнозите на Министерството на финансите за икономиката на страната. Това предвижда закон за фискалния съвет, който е подготвен от МФ. Предвижда се съветът да се състои от 5-има членове, в това число председател, които ще се избират от парламента с мандат от 6 години. Членовете на съвета ще трябва да имат висше икономическо образование със степен "магистър" и не по-малко от 10 г. професионален опит в областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси. В съвета ще може да влизат и чужденци. Подобен съвет вече има в Германия.

Законът трябва да бъде приет заради изискванията на ЕС. Фискален съвет, който да наблюдава бюджета, трябваше да има в България до края на 2013 г. Затова в предишното 42-ро народно събрание беше внесен проект на закон за фискален съвет, който обаче поради липса на достатъчно време не беше окончателно приет - беше приет на второ четене от ресорните парламентарни комисии, но не и на второ четене в зала. Затова сега в парламента ще бъде внесен нов вариант на закона.

Съветът на мъдреците ще изготвя становища към прогнозите на Министерството на финансите за икономиката на страната, както и към проектите за държавния бюджет. С новия закон ще се въведе и автоматична корекция, ако бюджетният дефицит надвиши границата от 3% от БВП. В такива случаи бюджетният дефицит ще трябва да слезе под тази граница в рамките на не повече от две последователни години. Освен това до два месеца, след като стане ясно, че бюджетният дефицит ще надмине 3%, министърът на финансите ще трябва да изготви план за корекция, който да предвижда мерки за намаляване на дефицита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай