Съобщават ни по GSM-а за запор на заплатата

Съобщават ни по GSM-а за запор на заплатата | StandartNews.com

Отпадна изискването от НАП да изпращат писмени покани за плащане на задължението

Данъчните вече може да ни предупреждават, че ще блокират банковите ни сметки или заплатата ни заради просрочени дългове към хазната, с обаждане по мобилния телефон или със съобщение на посочена от нас електронна поща. Това гласят промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, кото влязоха в сила от началото на 2016 г. Ако данък не бъде платен в срок, преди да се пристъпи към принудително му събиране, от НАП може да уведомяват длъжника и с посещение на място или по друг подходящ начин, гласят новите текстове в ДОПК. Отпадна изискването от НАП да изпращат писмени покани за доброволно плащане на задължението в 7-дневен срок. Ако просроченото задължение е над 5 000 лв., от НАП могат да уведомят за длъжника всички органи, които дават лицензи и разрешителни. Така редица държавни и общински органи може са отказват издаването на разрешителни на длъжници. С промените в ДОПК обаче отпадна възможността данъчните да искат от МВР да отнеме задграничния паспорт на длъжника и да забрани страната да напуска самия длъжник или членовете на управителните му органи, ако става въпрос за фирма. Тази възможност беше премахната, защото и без задграничен паспорт всеки може да пътува в страните от ЕС само с лична карта.

С промените в ДОПК се нанася и удар върху фирми, които не си плащат данъците, за директори в тях се назначават подставени лица без никакво имущество, а реално фирмата се ръководи от организатор на схеми за източване на хазната. С промените в ДОПК, ако управител, прокурист, търговски представител или търговски пълномощник укрие факти от НАП, които е бил длъжен да обяви и в резултат не могат да бъдат събрани налозите, или продаде имущество на фирмата на цени под пазарните, той също отговаря за несъбраното задължение. Проверките на НАП във фирмите ще продължават до 6 месеца, гласят още промените в ДОПК. Ако този срок не е достатъчен, проверката може да се удължи само с още 6 месеца. Гражданите и фирмите пък вече може да дават достъп на банките до данъчното си досие. Така банките лесно може установяват какви са доходите и печалбите на клиентите им, които искат заеми, като погледнат в данъчно-осигурителната им сметка.

Първо погасяват старите борчове към общината

От началото на 2016 г. влезе в сила и нов ред за погасяване на задълженията към общините. Новото правило е, че се погасяват първо най-старите задължения. Например, ако плащате таса смет, но не сте изплатили дължимата такса за миналата година, първо ще бъде погасена тя. Но ако задълженията се отнасят за една и съща година, може да избирате кое да платите първо. Например, ако имате две жилища, или две коли, може да посочвате налозите за кой апартамент или автомобил плащате. С последните промени в ДОПК, ако имате задължения към хазната от повече от 10 години, от 2016 г. те вече се погасяват автоматично. Ако обаче е изтекла само 5 годишната давност, която започва да тече от 1 януари на годината, следваща тази в която е трябвало да се плати задължението, хората трябва изрично да поискат отписването му в свободен текст. В противен случай, ако например дължите такса смет от 2008 г. и отидете да платите таксата за събиране на боклука за 2016 г., с новите правила първо ще бъде погасено старото задължение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай