Санирането вече е с пари

Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие в размер на 20% от проекта

Санирането вече е с пари | StandartNews.com
  • Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие в размер на 20% от проекта

Започва подготовката и подаването на документи по втория етап за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд от Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Процедурата вече е отворена за кандидатстване, а насоките са публикувани на сайта на министерството в раздел "Проекти по НПВУ", както и в портала ИСУН 2020. Крайният срок за кандидатстване е 16 януари  2024 г., като средствата са в размер на 282 470 400 лева с ДДС.

Промяната в сравнение с първия етап на програмата, който вече приключи, е, че одобрените сгради за саниране ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Останалите 20% трябва да осигури сдружението на етажната собственост.

Целта на програмата е подобряване на енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради и достигане на клас на енергопотребление "В". Запазва се и условието за достигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки кандидатстващ обект. Кандидатстването отново е чрез проектни предложения, които се подават през общината партньор или раюонните администрации.

Към допустимите дейности за финансиране спадат: Извършване на обследване и сертифициране за енергийна ефективност и Изготвяне на обследване за установяване на техническите характеристики и на технически паспорт на сградата; Изготвяне на инвестиционен проект и оценка на съответствието му съгласно ЗУТ; Авторски и строителен надзор съгласно ЗУТ; Изготвяне на независима експертна оценка, изготвена от сертифициран енергиен одитор след приключване на дейностите по изпълнение на СМР. Дейностите по процедурата ще се осъществяват на територията на всички 265 общини в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай