Рязка промяна с петрола, какво става

Най-ниски ценови нива от средата на март

Рязка промяна с петрола, какво става | StandartNews.com

Запасите от суров петрол в Съединените щати нараснаха с цели 7,3 милиона барела до 460,9 млн. барела през последната седмица до 26 април, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

В същото време вносът на суров петрол в рафинериите на страната е бил средно в размер на 15,6 млн. барела на ден, намалявайки с 230 хил. барела дневно спрямо предходната седмица. Рафинериите са работили през последната седмица с 87,5% от капацитета си, докато производството на бензин е нараснало до средно 9,4 милиона барела на ден.

Вносът на суров петрол в САЩ е бил през последната седмица средно около 6,8 милиона барела на ден, което е с 274 хил. барела на ден повече в сравнение с предходната седмица.

Данните на EIA за седмичните складови запаси на суров петрол бяха още по-силни от оповестените снощи данни на Американската петролна администрация (за увеличение с близо 5 млн. барела на ден).

Това задълбочи рязкото поевтиняване на петрола през днешната търговия, като към 19.45 часа българско време фючърсите на петрол Брент поевтиняват с 2,6% към 83,75 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI -  2,81% към 79,25 долара за барел. Това са най-ниските ценови нива и на двата водещи типа петрола от средата на март, пише БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай