Ryanair стана любезна с клиентите и вдигна печалбата си

Ryanair стана любезна с клиентите и вдигна печалбата си | StandartNews.com

Лондон. Нискотарифната авиокомпания Ryanair увеличи печалбата си за първото полугодие с 32% до 795 милиона евро и завиши прогнозата си за резултатите от фискалната година с 20%. Причината за добрите резултати са любезно отношение и предоставянето на улеснения за клиентите, твърди шефът на превозвача Майкъл О'Лийри.

През първата половина на годината пътникопотокът се е увеличил с 4%, а средно билетите са поскъпнали с около 5%.

Авикомпанията обаче планира значително поевтиняване – с до 5 на сто до края на годината и още до 10% през първото тримесечие на следващата. Очакванията са, че през зимния сезон Ryanair ще успее да продаде 2 милиона повече билети от планираното. Заедно с това превозвачът се е възползвал от спада в цените на петрола и се е снабдил с около 90% от горивото, нужно до края на фискалната година през март.

„Имахме силно лято, защото задържахме цените ниски и станахме по-любезни към клиентите", коментира О'Лийри пред Sky News.

Освен това компанията успешно оряза някои разходи, подобри функциите на уебсайта си и разшири услугите за бизнес клиенти.

"Трябва да призная, че това е изцяло ново преживяване за мен, но върши толкова добра работа, че ми се иска да бяхме станали по-любезни с клиентите много по-рано. Но по-добре късно, отколкото никога. Мисля, че това е една нова и печеливша стратегия за Ryanair", обясни О'Лийри.

Той потвърди, че обмисля компанията да започне да предлага и пакетни услуги. Засега не се планира пускането на трансатлантически полети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай