Ryanair отбеляза рекордна годишна печалба

Ryanair отбеляза рекордна годишна печалба | StandartNews.com

Дъблин. Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви рекордна годишна печалба и растящи приходи, въпреки покачващите се цени на горивата.

Печалбата след данъци се е увеличила с 13% до 569 млн. евро, а приходите възлизат на 4,88 млрд. евро за финансовата година до края на март. Освен това компанията бележи ръст и в броя на пътниците в размер на 5% до 79,3 милиона души. През миналата година Ryanair включи 217 нови дестинации, с което те станаха общо 1600.

Превозвачът съобщи, че за годината разходите за гориво са се увеличили с повече от 290 млн. евро и вече формират 45% от всички разходи.

Според изпълнителният директор Майкъл О'Лиъри резултатите са доказателство за силата и стабилността на нискотарифния модел на Ryanair. Той обаче очаква следващата финансова година да бъде по-слаба и печалбата да се увеличи на не повече от 600 млн. евро.

Ryanair прави опити да се разраства допълнително, като три пъти вече се опита да придобие конкурентната Aer Lingus, от която държи 30%. Европейската комисия обаче отново блокира сделката поради опасения за нарушаване на конкурентността на пазара. Тогава О'Лиъри определи решението на ЕК като „странно" и „политически мотивирано".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай