Рублата удари ново дъно

Най-големият спад от 2022 година насам

Рублата удари ново дъно | StandartNews.com

Валутата на Русия става все по-евтина, като в началото на търговията в четвъртък достигна равнище от 94 рубли за един щатски долар. От март 2022 година насам това е най- големият спад на единицата. Това се случва седмици след като началото на миналия март тя се срина за кратко към 150 за един долар като първа реакция на започналата руска пълномащабна военна инвазия в Украйна.

Рязкото поевтиняване на рублата през последни дни е в резултат на засилено търсене на чуждестранни валути с оглед на политическата несигурност в страната след неуспешния бунт на Пригожин и неговата частна военна група "Вагнер" и постоянно ниското търсене за руския експорт.

Сривът на енергийните приходи на Русия допринесе за трайната обезценка на рублата от 24-и юни насам, когато се проведе прекъснатият поход на "Вагнер" към Москва.

Общите енергийни приходи са намалели с 47% до 3,38 трлн. рубли (около 37,3 млрд. долара) през първата половина на годината, според данни на Министерството на финансите, което отразява въздействието на западните санкции върху руския износ и неспособността на Русия да компенсира загубата на европейския газов пазар.

Развитието накара министерството да продаде чуждестранна валута на стойност 39,4 милиарда рубли, за да предотврати по-нататъшно отслабване на рублата, повече от очакваното от правителството. Небалансираните държавни сметки и рисковете от нарастваща инфлация засилиха очакванията, че Централната банка на Русия ще започне своя цикъл на затягане (на повишаване на лихвите) на следващото си заседание.

Тъй като приходите от износ спадат, руската рубла продължи и днес да отслабва до нови 15-месечни дъна.

Освен спрямо щатския долар, руската валута поевтинява и спря единната европейска валута, като в началото на днешната търговия еврото за кратко проби над психологическата бариера от 100 рубли, достигайки ниво от 102 рубли, преди обаче да коригира назад обратно под 100. Това представляваше първо поскъпване на еврото над 100 рубли от 15 месеца насам.

Руската валута продължава да поевтинява и спрямо китайски юан, достигайки ниво от 12,76 рубли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай