Русия се изправя пред икономическа стагнация

Русия се изправя пред икономическа стагнация | StandartNews.com

Москва. Русия в четвъртък призна за първи път, че нейната икономика ще изостава в растежа от световната икономика през следващите 20 години, подготвяйки сцената за една епоха на стагнация, която може да накърни позициите на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Министърът на икономиката Алексей Улюкаев прогнозира, че руската икономика ще нарасне средногодишно с 2,5% през този период, с 1.5% надолу от по-ранната прогноза от 4 на сто.

"Темпът на икономически растеж на Русия ще изостане от средното за глобалната икономика през прогнозния период (до 2030 г.)", каза той пред журналисти, като представи ревизираната дългосрочна икономическа стратегия.

Низходящата ревизия прави Русия "бедния съсед" в групата BRICS на големите развиващи се пазари - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - която през последните години настигна индустриализирания свят.

Руската икономика, възлизаща на около 2 трилиона американски долара, се забави рязко, откакто Путин се завърна в Кремъл за трети президентски мандат миналата година, в рязък контраст с първите му два мандата, когато той си постави за цел да удвои размера на икономиката в едно десетилетие.

Липсата на реформи в икономика, спъвана от бюрокрацията, корупцията и слабото върховенство на закона е довело някои икономисти да предполагат, че правителството няма рецепта за избягване на стагнацията.

Министър-председател Дмитрий Медведев призна почти същото в интервю за Ройтерс миналата седмица, когато той заяви, че "не съществува магическа формула за насърчаване на растежа. Във всеки случай, ако има, ние не знаем каква е тя."

Песимистичният изглед, представена от Улюкаев, може да увеличи натиска върху Медведев, който изкара един мандат като президент от 2008 до 2012 г. , и чиято политическа смърт е многократно прогнозира от анализаторите, от както стана министър-председател май 2012.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай