Русия иска да плати българската част на „Южен поток"

Първият газ към България ще потече в края на 2015 г., каза Алексей Милер

Русия иска да плати българската част на „Южен поток" | StandartNews.com

София. Русия е готова да финансира изцяло изграждането на българския участък на газопровода „Южен поток", което ще е в размер на 3,1 млрд. евро, съобщи шефът на „Газпром" Алексей Милер след среща с премиера Пламен Орешарски и икономическия министър Драгомир Стойнев.

„Ще се предостави в пълен обем финансирането от 3,1 млрд. евро. Средствата ще бъдат връщани за сметка на транзитните такси, таксите за пренос на газ по време на експлоатацията на газопровода", допълни Милер.

„Южен поток ще се финансира на проектен принцип, няма да има държавни гаранции, няма да се харчат и парите на българските данъкоплатци", поясни и Драгомир Стойнев.

По думите на Милер, въпреки забавянето на изграждането на проекта, то предстои да започне а първият газ към България ще потече през декември 2015 г.

„Ще ускорим работата, тъй като за нас е важно да има диверсификация на маршрута за доставки на природен газ, тоест да имаме директен достъп. Създадена е проектна компания "Южен поток - България", където 50 на 50 е руската и българската част. Това ясно показва, че се защитава националният интерес. Това ще даде възможност на десетки хиляди граждани да намерят работа", каза от своя страна Стойнев.

Министърът обясни още, че през тази година трябва да бъде завършен пълният устройствен план, екооценката, окончателен технически проект и да се кандидатства за разрешение за строеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай