Русия: „Турски поток“ ще мине през България

Трасето ще минава през България, Сърбия и Унгария, сроковете зависят от съпътстващата газотранспортна инфраструктура на европейските страни

Русия: „Турски поток“ ще мине през България | StandartNews.com

Второто разклонение на газопровода „Турски поток“ ще премине през територията на България, а не през Гърция. Това заяви днес пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак в кулоарите на заседание на руско-турска междуправителствена комисия в Анталия, предаде БНР, позовавайки се на ТАСС.

Първото разклонение на газопровода, което ще свърже Русия с Турция през Черно море, ще започне работа на 1 януари 2020 г. Що се отнася до второто, което ще мине през България, Сърбия и Унгария, Новак отбеляза, че сроковете на реализация зависят от съпътстващата газотранспортна инфраструктура на европейските страни. Той допълни, че проектът за разширяване на газотранспортната система на България за прием на газ от „Турски поток“ върви по план.

„Там има споразумение между „Газпром“ и министерството на енергетиката на България, подписана е пътна карта и реализацията на проекта върви в съответствие с нея“, каза руският министър в отговор на въпрос има ли безпокойство за сроковете на строителство на приемаща инфраструктура в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай