Русия спря газа за Германия, цената му мина 2000 долара

Според Кремъл причината не е в отлагането на сертификата за "Северен поток 2"

Русия спря газа за Германия, цената му мина 2000 долара | StandartNews.com

Цените на газовите фючърси на евроборсата надхвърлиха рекордното ниво от 2000 долара за 1000 кубически метра. Това се случи след като руският газ спря да постъпва към Германия по газопровода Ямал-Европа. Причината е, че Газпром реши да не резервира капацитета на газопровода за днес. Сега газът трябва да отиде в Полша. Кремъл отрича, че ситуацията може да е свързана със забавянето на издаването на сертификата за "Северен поток 2" от германския регулатор.

Газът от Русия физически спря да постъпва към Германия. Капацитетите на газопровода Ямал-Европа не бяха резервирани от Газпром за вторник. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на данни на газопреносния оператор Gascade.

„Това е абсолютно комерсиална ситуация. Конкретни причини трябва да бъдат търсени в Газпром“, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков .

Така той коментира въпроса на журналистите, че спирането на доставките на газ за Европа може да е свързано със "Северен поток 2" и забавянето на сертифицирането му от германска страна.

От миналия петък, 17 декември, Газпром започна да намалява обема на резервациите за транзит на газ. На търга за ден напред руската компания също не резервира капацитет. Въпреки това на търга „ден след ден“ представители на Газпром поръчаха по-малко изпомпване - 26,8 милиона кубически метра срещу 31,4 милиона кубични метра. Освен това капацитетът започна постепенно да намалява, достигайки 3,8 милиона кубически метра в понеделник, 20 декември.

Защо Газпром резервира капацитета на газопровода Ямал-Европа чрез търг? Защото дългосрочното споразумение за транзит на газ с Полша изтече през 2020 г. В същото време полският PGNiG заяви, че Газпром изпълнява своите договорни задължения и Варшава няма възражения в тази ситуация, пише Газета ру

Сергей Куприянов, прессекретар на председателя на борда на Газпром, коментира спирането на доставките на газ за Германия,  пише The Bell.

„Имаме задължения към нашите клиенти за доставките на газ. Ние ги изчисляваме в съответствие с приложенията. И как, в какви посоки – това е нашата вътрешна кухня. Изпълняваме задълженията си към... тези, които са закупили газ от нас“, обясни Куприянов.

Цената на газа се повиши

За първи път от 6 октомври цената на газовите фючърси на лондонската фондова борса ICE нарасна с 11%, надхвърляйки границата от 1900 долара за хиляда кубически метра. При откриването на търговската сесия стойността на януарските фючърси на индекса TTF се приближи до 1800 долара, достигайки 1906,7 долара до два часа следобед московско време. Ден преди това цената на същите фючърси достигна $1,716.7.

Към 15.00 часа във вторник цената на фючърсите на газа надхвърли 2000 долара за хиляда кубически метра.

"В период на висока волатилност е невъзможно да се предвидят движенията на цените. Не са изключени нови рекорди, особено в случай на силно застудяване“, каза за РИА Новости Дмитрий Маринченко, директор на групата за природни ресурси и стоки във Fitch .

„Това не е въпрос на икономика, а на възможността за получаване на светлина и топлина в къщи през зимата“, добави Дмитрий Скрябин, портфолио мениджър на Alfa Capital .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай