Румъния бави Дунав мост 2

Първата седмица на ноември мостът ще свърже двата бряга, довършителните работи зависят от климата

Румъния бави Дунав мост 2 | StandartNews.com

Видин. Румъния бави създаването на смесена компания за управление на движението по моста между Видин и Калафат. Това заяви при инспекцията на строежа на съоръжението днес министърът на транспорта,  информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той уточни, че страната ни е предложила 3 варианта за създаването й, но няма отговори от румънската страна. Не дават резултат и опитите за срещи с колеги,  каза още Московски. Той обаче отдаде това на политическата ситуация в северната ни съседка. Европейската комисия е информирана за това.

Министър Московски на място се увери, че по моста трябва да се сложи само един сегмент с дължина 18 метра, за да бъде завършена конструкцията му. Това ще стане през първата седмица на ноември. След това започват довършителните работи. Ако температурите позволяват полагане на настилки и хидроизолации, то работата ще продължи. В противен случай ще се търсят нови технически решения или дострояването ще продължи през пролетта.

На въпрос с колко е увеличена цената на съоръжението министърът посочи цифрата 27 млн. евро. До 15 ноември се очакват и нови отчети от инженера. От тях ще зависи дали ще има ново увеличение или не, допълни министърът. Той похвали испанската компания ФСС, която изгражда моста. През лятото тя е работила с високи темпове. Ивайло Московски се изказа ласкаво и за изградената вече инфраструктура – железопътни надлези и пътни възли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай